Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanáraink

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Képek, videók

 

 

Aktuális hírek, információk

 

Rátz Tanár Úr Életműdíj 2020.

2020. december 15-én adták át az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Nagy öröm számunkra, hogy ebben az évben ismét iskolánk egyik pedagógusa vehette át a díjat: Sebő Péter tanár úr a hetedik Apáczais tanár, aki a rangos elismerésben részesülhetett.

részletek

portréfilm

hír a Rátz Tanár Úr Életműdíj oldalán

Laborban a 7. osztály

A téli szünet előtt a 7. évfolyam tanulói Varga Bence tanár úr vigyázó szemei mellett végre beszabadultak a kémialaborba, ahol rézgálicoldat készítésében működtek közre.

 

Alkímia Ma (december 17. 17 óra)

Az év utolsó Alkímia Ma előadása is érdekesnek ígérkezik: Kókai Zoltán a SZIE Élelmiszertudományi Karának egyetemi docense, az Érzékszervi Laboratórium vezetőjének előadása: Illatok és emlékek kémiája.
Ezt követően Róka András tanár úr mutat be kísérleteket Az érzékelhető kémia címmel.
A műsort a
http://www.galileowebcast.hu/live.html oldalon streamelik,
és az Alkímia Ma Facebook oldalán is élőben megy majd az adás.
A Facebookon az előadások alatt üzenet formájában kérdéseket lehet majd feltenni, amelyekre az előadók a végén válaszolnak.
Részletek a jobb oldali linken érhetők el.

az előadás összefoglalója

korábbi előadások videója a YouTube-on

Az Alkímia Ma honlapja  - Facebook oldala

     

A kémia OKTV II. fordulójába jutottak

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 23 induló közül 13-an érték el a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt.

A II. forduló (várható) időpontja: 2021. január 26. (kedd), 10 óra.

II. fordulóba jutottak

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok idei utolsó száma.

A tanév második KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2020/21. tanévben meghirdetett Kökél versenyek második feladatsorai is.

A második forduló beküldési határideje január 11.

kökél logo

KÖKÉL 2020/5. szám

   
     
kökél logo

Kökél versenyek végeredményei 2019/20.

A tavalyi Kökél versenyeken elért eredmények alapján 6 diákunk került a díjazottak közé.

Gratulálunk!

eredményeink

eredmények a KÖKÉL honlapján

     

Kutatók Éjszakája 2020

Idén e hét PÉNTEKEN (november 27-én) lesz a Kutatók Éjszakája, és a járványhelyzetre tekintettel teljesen online.
Tehát otthonról, kényelmesen, karosszékből lehet megnézni mindent, illetve így lehet részt venni az interaktív programokban!

Néhány program előzetes regisztrációhoz kötött!

kutatók éjszakája honlap

ELTE TTK programok

     

Richter Talentum Alapítvány ösztöndíja

November 21-én szombaton ünnepélyes (online) díjátadón ismét Apáczais sikereknek örülhettünk. Ambrus Barbara (12.a) és Simon Vivien (12.a) elnyerte a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját. A Richter Gedeon Talentum Alapítvány minden tanévben támogatja ösztöndíj formájában azokat a végzős középiskolai tanulókat, akik tanulmányi eredményeik és versenyeken elért helyezéseik alapján arra érdemesek. Az országból 10 középiskolás diák kaphatja meg ezt az elismerést. Az ösztöndíjat a középiskola 12. évfolyama alatt, illetve, ha érettségi után hazai természettudományos felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait, akkor az első évfolyam alatt is folyósítják.

Talentum Alapítvány honlapja

előző évi díjazottjaink

     

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 23 induló közül 13-an érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. A dolgozatok végleges pontszáma és a továbbjutáshoz szükséges ponthatár a dolgozatok felüljavítása után alakul majd ki!

I. forduló eredményei

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

Alkímia Ma: Szalai Zoltán: Talaj – Kémia (?)

E hét csütörtökön ismét "Alkímia Ma" előadás!
A szárazföldi életközösségek és az emberi civilizációk felívelése és olykor bukása is a talajok termékenységén, illetve annak megváltozásán alapszik. Az talán kevéssé tudott, hogy napjaink környezeti kihívásai – a víz és talajszennyezés, sőt részben az éghajlatváltozás is – a talajokban zajló kémiai folyamatokon állnak vagy buknak. Napjainkban a talajszemcséken megkötődő nehézfémek és szerves szennyezők kerültek a környezetkémia látókörébe. A legutóbbi évtizedekben már az is nyilvánvalóvá vált, hogy a talajszemcséken megkötődő szén a Föld éghajlati rendszereire is jelentős hatással van.

az előadás összefoglalója

korábbi előadások videója a YouTube-on

Az Alkímia Ma honlapja  - Facebook oldala

tervezett programok

     

ELTEFESZT 2020.

November 18-án az ELTE nyolcadik alkalommal szervezi meg pályaválasztó fesztiválját, ahol az intézmény összes kara bemutatkozik, és a középiskolások első kézből kaphatnak információt az egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról vagy akár a sportlehetőségekről.

Az egyetem oktatói előadásokkal, mintaórákkal adnak ízelítőt tudományos tevékenységükből, munkatársai és hallgatói pedig az egyetemi életről, a különböző ösztöndíj- vagy tehetséggondozási lehetőségekről nyújtanak felvilágosítást.

részletes programok

Facebook oldal

     

Kémia OKTV I. forduló:
időpont változás!

A kémia OKTV első fordulója november 16-án 14.00 helyett 12.00-kor kezdődik!

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

Versenyeredmények - 2019/20. tanév: Hevesy és Irinyi verseny

A járványhelyzet miatt az idei évre halasztott Irinyi János Kémiaverseny országos döntőjén az I.a kategóriában Hajós Balázs (10.c) 25., az I.b kategóriában Nemeskéri Dániel (10.b) 2., Papp Marcell (10.b) 3., Takács Anita (10.b) 10., a II.a kategóriában Saracco Lucio (11.c) 2. + legjobb számítási feladatmegoldó, Sajósi Benedek (11.c) 3., a II.b kategóriában Bagu Bálint (11.a) 1., Dóra Márton (11.a) 2. helyezést értek el.
A
Hevesy György Kémiaverseny elhalasztott országos döntőjében Molnár Ádám (8.d) 35., Békei Botond (9.a, tavaly a budaörsi
Bleyer Jakab Ált. Isk. tanulója), Kissebesi Máté 24. (9.a, tavaly a budapesti Nagy Imre Ált. Isk. tanulója) helyezést értek el.
Gratulálunk! 

korábbi eredményeink az Irinyi versenyen

 

korábbi eredményeink a Hevesy versenyen

     

Nemzetközi Kémiai Torna 2021.

A Nemzetközi Kémiai Torna magyarországi válogatóversenyének időpontja 2021. január 2-3., a jelentkezési határidő 2020. december 1.
A válogató (és a nemzetközi verseny) remek alkalmat nyújt a arra, hogy önállóan dolgozzatok fel egy választott téma kémiai szakirodalmát, de az angol nyelvtudás, vitakészség, és a csapatmunka által igényelt készségek fejlesztése szempontjából is hasznos a részvétel. A versenyen az is jó eséllyel indulhat, akinek még nincs korábbról komolyabb versenyeredménye, mivel a Kémiai Torna a többi versenyhez képest másfajta tudásra és adottságokra épül. A nemzetközi versenyre (amelynek 2021-ben Lengyelország ad helyszínt) utazó diákok számára (6-12 fő) a versenyen való részvétel minden költségét a támogatásból finanszírozzák.
A jelentkezéshez egy feladatot kell választaniuk a jobb oldali linken elérhető feladatsorból. Jelentkezni a jobb oldali linkre kattintva lehet.

jelentkezés

International Chemistry Tournament
Hungary Facebook oldala

feladatok

versenyszabályzat

     

Alkímia Ma:
’Designer’ vegyületek - dr. Kapillerné Dr. Dezsőfi Rita (NAV Szakértői Intézete)

E hét csütörtökön ismét Alkímia Ma előadás! November 5-én 17 órakor kerül sor az Alkímia ma harmadik előadására.
A ’designer’ vegyületek azok az anyagok, amelyeket egy meghatározott céllal állítottak elő, ilyen cél lehet például a jogszabályi előírások elkerülése. Egyik csoport a ’designer’ drogok. Természetesen a „klasszikus” kábítószerek tiltólistája létezik. A ’designer’ drogok a klasszikus kábítószer vegyületek módosított szerkezetei, amelyek rendelkeznek pszichoaktív hatással, de a nemzetközileg elfogadott tiltott anyagok listáján nem szerepelnek.A másik csoport a ’designer’ üzemanyagok, amelyek a jövedéki adó megfizetése nélkül előállított üzemanyagot jelentik.
A NAV Szakértői Intézetének feladata az analitikai kémia széles eszköztárával a ’designer’ drogok, vagy üzemanyagok azonosítása, kiszűrése és ezáltal az illegális tevékenység megakadályozása.
Kísérleti rész: Bárány Péter - Az olajszőkítés kémiája

A műsort a http://www.galileowebcast.hu/live.html oldalon streamelik.
 

az előadás összefoglalója

korábbi előadások videója a YouTube-on

Az Alkímia Ma honlapja  - Facebook oldala

tervezett programok

   

Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny

A járvány miatt az idei tanévre halasztott tavalyi Hevesy György Kémiaverseny néhány hete megrendezett megyei fordulója alapján iskolánk három tanulója is bejutott az országos döntőbe.
A 7. osztályosok mezőnyében Molnár Ádám 8.D osztályos tanuló, a 8. osztályosok mezőnyében két diák, akik jelenleg a komplex tagozaton tanulnak (9.B), de tavaly még általános iskolába jártak:
Kissebesi Máté (Nagy Imre Általános Iskola) és Békei Botond (Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola).

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév első KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2020/21. tanévben meghirdetett Kökél versenyek felhívásai és első feladatsorai is.

Az első forduló beküldési határideje november 16.

kökél logo

KÖKÉL 2020/4. szám

   

BIONIKA AKADÁLYVERSENY

Az idei évben is megrendezésre kerül a korábbi években már nagy sikerrel lebonyolított BIONIKA AKADÁLYVERSENY a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának szervezésében.
Erre idén is 10-12. osztályos diákok 4 fős csapatainak jelentkezését várják, akik szívesen próbára tennék tudásukat a biológia, fizika, kémia és informatika területén.
A megmérettetés kétfordulós és ingyenes. Az első fordulóban, egy online feladatsort kell a csapatoknak megoldaniuk 2020. NOVEMBER 2-IG. Az online fordulóban legtöbb pontot szerzett 10 csapatot várják a 2020. NOVEMBER 28-ÁN szombaton a PPKE ITK épületéből közvetített döntőre, amin a csapatok élő videókapcsolaton keresztül vehetnek majd részt. Az első forduló feladatait leggyorsabban és legjobban megoldó csapatokat különdíjak várják!
További információkat a versenyről és a jelentkezés módját a verseny honlapján találhatjátok.

a verseny honlapja

     

Kémiai Nobel-díj CRISPR/Cas9 génszerkesztésért

Ha végigtekintünk az utóbbi 20 évben átadott Nobel-díjak indoklásait, akkor láthatjuk, hogy molekuláris biológiai kutatásokért ítélték oda a kémiai Nobel-díjak felét. Ebbe a sorba illeszkedik az idei díj is, amit a CRISPR/Cas9 bakteriális rendszer géntechnológiai felhasználásának felfedezői, Emmanuelle Charpentier és Jennifer A. Doudna kaptak. A viszonylag friss, 2012-óta alkalmazott eljárás során (amit génszerkesztésnek, genomszerkesztésnek, CRISPR/Cas9 molekuláris ollónak is neveznek) a korábbi technikáknál sokkal célzottabban lehet módosítást végrehajtani egy élőlény DNS-ében. A módszer számtalan olyan beavatkozást tesz lehetővé, amelyet molekuláris biológiai kutatásokban, növénynemesítésben és talán a genetikai betegségek célzott javításában is felhasználhatunk.
(Miként a géntechnológia korábbi eljárásainak is, az új módszernek is komoly etikai aggályai vannak a genetikailag módosított élőlények - nehezen megítélhető - veszélyei és a módszer emberi genomszerkesztésre való felhasználása miatt.)

 hír a nobelprize.org honlapon

hír a qubit.hu-n

Wikipédia: CRISPR

problémák

     

Alkímia Ma: Szerves molekulák nanoszerkezetekben

E hét csütörtökön, október 8-án 17 órakor kerül sor az Alkímia ma második előadására.
A fő előadó Kamarás Katalin, fizikai kémikus, az MTA rendes tagja, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtest-fizikai és Optikai Intézetének kutatóprofesszora. Ezt követően Róka András tanár úr Másodrendűek-e a másodrendű kötések? címmel végez az előadáshoz kapcsolódó kísérleteket.

A műsort a http://www.galileowebcast.hu/live.html oldalon streamelik,
Az Alkímia ma Facebook oldalán is élőben megy majd az adás:
https://www.facebook.com/eltealkimiama/

A Facebookon az előadások alatt üzenet formájában kérdéseket lehet feltenni, amelyekre az előadók a végén válaszolnak.

az előadás összefoglalója

korábbi előadások videója a YouTube-on

Az Alkímia Ma honlapja  - Facebook oldala

tervezett programok

     

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium szervezésében idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny. A verseny online levelező fordulókból és az azokat követő döntőből áll. A jelentkezés feltételei és a levelező fordulók feladatsorai a verseny honlapján érhetőek el.
A jelentkezés és egyben az első forduló megoldásának határideje
2020. november 8.

a verseny honlapja

versenykiírás

Könyvajánló: Simonyi Miklós: Emberek és molekulák

A most megjelent ismeretterjesztő esszégyűjtemény a középiskolások számára is érthetően és érdekesen mutat be huszonkét, kémiával kapcsolatos felfedezést, érdekességet, újdonságot.  - Hogyan függ össze a jobb és a bal kéz a joghurtkészítéssel és a DNS-sel? Miért jelentős lépés az emberiség számára a Mengyelejev-féle periódusos rendszer fehér foltjainak eltüntetése? Milyen eszmei viták kísérték az érzéstelenítés históriáját? A Rádiumlányok esete szomorú történet, a száloptika létrehozása viszont sikersztori.
Simonyi Miklós vegyészprofesszor történelmi és társadalmi kontextusba helyezve tárja elénk az életünket átszövő kémia szerteágazó és színes világát. Könyvében a tudományterület közelmúltbeli felfedezései, például a molekulaszobrászat vagy a fotokatalízis bemutatása mellett a selyemhernyók szexuális illatanyagának elemzésére is sor kerül, és arról is szó esik, hogy a malária gyógyszerének felfedezése és Nobel-díjjal jutalmazása mögött milyen ideológiai összecsapások borzolták a tudósok kedélyeit.

a könyv a kiadó honlapján

   

„Ifjú tudósok” vetélkedő

Az EMMI és az OH tudományos vetélkedőt hirdet a Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11-12. évfolyamos középiskolásoknak, biológiából, kémiából és történelemből. Az "Ifjú tudósok" vetélkedőre egyénileg lehet nevezni. A megmérettetés háromfordulós lesz. Az elődöntő egy-egy online feladatsor megoldásából áll, a középdöntő már személyes jelenlétet igényel, és három helyszínen: Budapesten, Székesfehérváron és Szolnokon rendezik meg. A döntő televíziós fordulókból áll: az idáig jutó versenyzők Budapesten stúdiókörülmények között mérhetik össze tudásukat.

A tanulók egyénileg versenyeznek, de az adott köznevelési intézményen keresztül jelentkeznek, és az Oktatási Hivatal a köznevelési intézménnyel van kapcsolatban. Egy iskolából többen is jelentkezhetnek. A jelentkezés és a részvétel ingyenes. A versenykiírás és további részletek a verseny honlapján nézhetők meg.

a verseny honlapja

     

Alkímia Ma 2020/21.

 

Az Alkímia Ma előadássorozat 2020/2021. évadjának online nyitó előadása
2020. szeptember 24-én 17 órakor lesz: Gáspári Zoltán – Miből van a koronavírus?

A tervezett program a honlapon illetve a jobb oldali képen megtekinthető, az online előadás részleteiről a program honlapján illetve Facebook oldalán lehet tájékozódni.

Az Alkímia Ma honlapja

Facebook oldala

   

Varga Ernő Kémiai Díj 2020.

Hagyományainknak megfelelően az évnyitón hirdették ki a Varga Ernő Kémia Díjakat. Az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért és a Richter Gedeon Rt. által alapított díjat az előző tanév eredményei alapján kémiából leginkább kiemelkedő diákok kapják.
Az idei évben díjazottak:
Papp Marcell (9.b), Bagu Bálint és Dóra Márton (10.a), Sajósi Benedek (10.c), Simon Vivien (11.a), Almási Balázs (12.a), Kozák András és Mészárik Márk (12.c).

Gratulálunk!

A díjat iskolánk korábbi emblematikus kémiatanáráról
 
Varga Ernőről nevezték el.

     

Ammónium-nitrát robbanása Bejrútban

Bejrútban kedd este történt robbanás oka a körültekintés nélkül, nagyon nagy mennyiségben tárolt ammónium-nitrát volt. Bár az ammónium-nitrát szobahőmérsékleten stabil, ennek oka egy aktiválási gát, hiszen a vegyületet egy oxidálható ammóniumionból és egy jól oxidáló nitrátionból épül fel. Ezek reakciójára azonban csak magasabb hőmérsékleten vagy erőteljes ütés hatására kerül sor. Sokkal könnyebben robban az oxidálható anyaggal "szennyezett" ammónium-nitrát.
Az ammónium-nitrátot nagyrészt műtrágyaként használják, mivel a legolcsóbb N-műtrágya, amit nálunk pétisó formájában alkalmaznak főként (ez a hozzákevert mészkő vagy dolomit miatt sokkal biztonságosabb és könnyebben is kezelhető). Használják még  pl. gázolajjal keverve robbanóanyagok készítésére is.
További információk a jobb oldali linken érhetők el.

rövid kémiai összefoglaló

Wikipédia: ammónium-nitrát

Hadmérnök folyóirat cikke az ammónium-nitrátról

hír a robbanásról
 az
Indexen és a Magyar Nemzetben

     

Mengyelejev Kémiai Diákolimpia

A nemzetközi tudományos diákolimpiák közül elsőként a távolból, személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen, a Mengyelejev Diákolimpián 28 ország 130 diákja. Az elméleti feladatsorokat mindenki hazájában, személyes és videofelügyelet mellett írta meg vagy angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel videokapcsolaton át vitatták meg a versenyzők.
Magyarország 10 diákot nevezhetett be rendezőként a versenyre, akiknek az eredményeikre büszkék lehetünk: két tanuló ezüstérmet és öt bronzérmet szerzett.
Iskolánkat két tanuló képviselte a csapatban Kozák András (12.c) bronzérmet szerzett,  Simon Vivien (11.a) dicséretet kapott.
Gratulálunk!

teljes eredménylista (Facebook)

a verseny magyar honlapja

     

Irinyi verseny 2019/2020.

A koronavírus járvány miatt félbeszakadt Irinyi  János kémiaverseny szeptemberben fejeződhet be. A tervezett program a jobb oldali linkre kattintva olvasható.

Irinyi verseny tájékoztató
(a verseny hivatalos honlapján)

országos döntőbe jutottak

feladatlapok és megoldások

     
   

Elhunyt Karakas Gábor

Néhány nappal 87. születésnapja után elhunyt Karakas Gábor, iskolánk legendás kémiatanára. Karakas tanár úr 1960-tól 1999-ig volt a gimnázium tanára, vezetőtanára és a kémia munkaközösség vezetője.

Karakas tanár úrról

   

Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt 2020/2021.

A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, különös tekintettel az idei év fő témájára.
A versenyre olyan 3 fős csapatok nevezését várjuk, amelyeknek legalább egy tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. Nevezési díj nincs, a verseny szervezői ingyenesen biztosítanak programokat, szállást és étkezést. Iskolánként maximum 2 csapat nevezhet.

További részletek a verseny honlapján érhetők el. (jobb oldali link)

a verseny honlapja

tavalyi eredményeink

     
     

TUDOK 2020.

A június 12-13-án rendezett TUDOK XX. Kárpát-medencei Konferenciájának döntőjén Simon Vivien (11.a) első díjat nyert a Műszaki- és Reáltudományi Szekcióban (Reaktív keresztkötések mennyiségének meghatározása polimergélekben munkájával).

Kutdiák honlap

     

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév utolsó KÖKÉL-számában többek között a 2019/20. tanévben meghirdetett Kökél versenyek végeredményei is olvashatók:
A K pontverseny 9. osztályos kategóriájában Nemeskéri Dániel (9.b) 1., Papp Marcell (9.b) 3., a 10. osztályosak között Sajósi Benedek (10.c) 1., a 11-12. osztályosak között Kósa Zoltán (11.a) 3. helyezést ért el. A H pontversenyeben Simon Vivien (11.a) 3. helyezett lett. Az angol fordítási versenyen pedig Ambrus Barbara (11.a) ért el 3. helyezést.
Gratulálunk!

kökél logo

KÖKÉL 2020/3. szám

 

     
     

Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny

A Magyar Természettudományi Társulat a koronavírus-pandémia miatt, a 2019/2020. tanév áprilisában elmaradt Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny megyei/fővárosi fordulóját a 2020. szeptember 18-án rendezi meg, Budapesten a szokásos helyszínen (Fazekas Mihály Gimnázium).

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Mengyelejev Kémiai Diákolimpia

A napokban zárult a Kémiai Diákolimpia és a Mengyelejev Kémiai Diákolimpia idei válogatója. Ez alapján Simon Vivien (11.a) a jövő tavaszi Mengyelejev verseny magyar csapatába jutott. Ha a verseny Magyarországon kerül megrendezésre, akkor több magyar induló is lehetséges, így a csapat tagja lehet: Sajósi Benedek (10.c) és Saracco Lucio (10.c) is.
Gratulálunk!

a verseny magyar honlapja

     

Kémia OKTV végeredmények

Oktatási Hivatal a kihirdetette az idei kémia OKTV végeredményét, ez alapján 11 tanulónk végzett az 1-30. helyezés valamelyikén. Részletek a jobb oldali linken elérhetők.
Gratulálunk!

OKTV végeredmények

     

Kémia Diákolimpia 2020.

A 2020-as év eddig okozott meglepetéseket, de a kémiai olimpiai közösségnek és a török rendezőknek eltökélt szándéka, hogy meglegyen az olimpia. Az olimpiai csapat négy tagját az Kémia OKTV és a Középiskolai Kémiai Lapokban zajló levelező verseny legjobbjai közül kerülhetnek ki. Az idei OKTV 3. fordulója elmaradt, és így minden döntős diákot várnak a szervezők az olimpiai felkészítőre. Ugyanis a bevált két egyhetes tábor helyett a felkészülés online úton történik majd, ahol nincs olyan szoros létszámkorlát. A jövő évi Mengyelejev Diákolimpia kerete is ezen a válogatón alakul ki.

jelentkezés, magyar honlap

török honlap

   
     

Miért jó a szappan a koronavírus ellen?

A koronavírusok örökítő anyagát (amely a vírus sejtben való sokszorozódásához szükséges információt tartalmazza) egy lipidekből és fehérjékből álló burok veszi körbe. Az ábrán pirossal rajzolt tüskefehérje/koronafehérje (amelyről a víruscsalád a nevét kapta) a vírus sejtbe való bejutásáért felelős. Az oldott szappan a kezünkre tapadt koronavírusok (és más, lipidburokkal rendelkező kórokozók) burkát károsítja. A burokból kijutó örökítő anyag nem képes bejutni a sejtekbe, így nem is fertőz. Az alapos szappanos kézmosás hatékony védekezés a kézről bejutó vírusok ellen, az alkoholos kézfertőtlenítők használat olyan esetben szükséges csak, ha a szappanos kézmosásra nincs lehetőség.

források:

Wikipédia

Why Soap Works

     
     

OKTV hírek

Az Oktatási Hivatal a kihirdetett országos veszélyhelyzetre való tekintettel az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőit nem rendezi meg. A szakmai bizottságok a végeredményeket e tanévben – rendkívüli módon– a 2020. március 13-áig elért eredmények alapján állapítják majd meg.

hír az oktatas.hu honlapon

     
     

TUDOK 2020.

Simon Vivien (11.a) "Reaktív keresztkötések mennyiségének meghatározása polimergélekben" c. munkájával bejutott a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciájának döntőjébe.

 

Kutdiák honlap

     
     

 2020. február 27-28-án lezajlott az Oláh György Verseny döntő fordulója, ahol Papp Marcell (9.B) első helyezést ért el a II. kategóriában.
Gratulálunk!

a verseny honlapja

 

     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

2019. február 27-én rendezték az Irinyi János Kémiaverseny budapesti fordulóját. Iskolánkból 17 tanuló vett részt a versenyen, s közülük nyolcan jutottak be az országos döntőbe.

Gratulálunk!

országos döntőbe jutottak

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     

Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny

Február 12-én délután lezajlott a Hevesy kémiaverseny kerületi fordulója. Mindkét korosztályban a feladatlap összpontszáma 65, a továbbküldési ponthatár 33 pont volt. A nyolcadikosak között Búcsú Péter (8.d) 41,5 ponttal a 4., Soós Marietta (8.c) 33 ponttal a 7. helyen végzett. A hetedikeseknél Molnár Ádám (7.d) 56 ponttal a 3., Boncz Áron (7.d) 49 ponttal az 5. helyezést érte el. Ezzel az eredménnyel mind a négy tanuló bejutott a verseny budapesti fordulójába.
Gratulálunk!

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév negyedik KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2019/20. tanévben meghirdetett Kökél versenyek negyedik feladatsorai is.

A negyedik forduló beküldési határideje március 16.

kökél logo

KÖKÉL 2020/2. szám

     

A kémia OKTV országos döntőjébe jutottak

A Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójában elért eredmények alapján iskolánkból tizenegyen érték el a döntőbe jutáshoz szükséges ponthatárt.

Gratulálunk!

a II. fordulóba jutottak

feladatsorok

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

2019. január 23-án lezajlott az Irinyi János Kémiaverseny iskolai fordulója. Iskolánkból 39 induló tanuló közül 26-an érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. Közülük a versenybizottság döntése alapján 18-an a budapesti fordulóba jutottak.
Gratulálunk!

budapesti fordulóba jutottak

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Diákolimpikonjaink kitüntetése

2020. február 7-én ünnepélyes keretek között a Magyar Nemzeti Múzeumban tüntették ki a 2019-es év során nemzetközi tudományos diákolimpián érmet elért tanulókat. A kitüntetett diákok közül Juhász Benedek tavaly érettségizett gimnáziumunkban és a Kémiai Diákolimpián szerzett bronzérmet. Kozák András (12.c) a Csillagászati és Asztrofizikai ill. a Kémiai Diákolimpián is bronzérmet szerzett.

     
   

Dürer Verseny kémiából

2020. február 7. és 9. között került megrendezésre Miskolcon a Dürer Verseny országos döntője. Iskolánk tanulói két csapatban is szerepeltek K+ kategóriában.  A Szent István Gimnázium és az Apáczai közös csapata 1. helyezést ért el, csapattagok: Ambrus Barbara (Apáczai 11.a), Almási Balázs (Apáczai 12.a), Győrfi Sára (Szent István). A Kecskeméti Református Gimnázium és az Apáczai közös csapata negyedik helyezett lett, csapattagok: Ficsór István Dávid (Kecskeméti Ref.), Simon Vivien (Apáczai 11.a), Terjéki Gergő (Kecskeméti Ref.).
Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

   
     

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév harmadik KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2019/20. tanévben meghirdetett Kökél versenyek harmadik feladatsorai is.

A harmadik forduló beküldési határideje február 17.

kökél logo

KÖKÉL 2020/1. szám

     
     

XVIII. Országos Diákvegyész Napok - Sárospatak 2020

A Sárospataki Református Kollégium, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának Vegyészeti Szakbizottsága szervezésében kerül megrendezésre a XVIII. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK. A diákkonferencián a diákok a kémia bármely területéről és határterületeiről választott témából készült előadást tarthatnak, demonstrációs és kísérleti eszközöket használhatnak. A diákelőadásokat egyetemi oktatókból, vegyészmérnökökből álló szakmai zsűri értékeli. A legjobb előadást tartó diákok jutalomban részesülnek.

jelentkezés feltételei, részletei a jobb oldali link nézhetők meg
jelentkezési határidő: 2020. január 31.

versenyfelhívás

jelentkezési lap

     

A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció

Az Alkímia Ma előadássorozat idei első előadásában (január 16. 17.00) a Maillard-reakció részleteiről, alkalmazásáról, jelentőségéről szól majd. Ez a folyamat a redukáló cukrok és aminosavak  között lejátszódó olyan reakció, amelynek elkészített ételeink (és italaink egy részének) íz- és zamatanyagait, valamint színes anyagainak jó részét köszönhetjük. A reakció ebből a szempontból fontos a tea, a kávé, a kakaó, a sör mellett a húsételek, a sült zöldségek és a péksütemények ízének kialakításában is. Mivel túlzott hőkezelés hatására bizonyos élelmiszerekben egészségre káros termék is keletkezhet, a Maillard-reakció ismerete egészségmegőrzési szempontból is fontos.

az előadás részletei az Alkímia Ma honlapján

     
     

Szélesvásznú kémia

A "Szélesvásznú kémia" c. szórakoztató ismeretterjesztő sorozat a magyar fehérjekutatók legújabb eredményeit mutatja be, humoros, filmes köntösben. Az első epizód Dr. Perczel András az MTA rendes tagja, az ELTE TTK Szerves Kémia Tanszék vezetőjének és csapatának, nemzetközileg elismert kutatását dolgozza fel "A fehérjék Achilles-sarka" címmel.

hír az ELTE honlapján

"A fehérjék Achilles-sarka" a YouTube-on

     

IV. Nemzetközi Kémiai Torna

A napokban lezárult válogató eredményei alapján az idei IChTo csapatába négy diákunk jutott: Almási Balázs (12.a), Kósa Zoltán (11.a), Kozák András (12.c) és Mészárik Márk (12.c).
Gratulálunk!

a verseny Facebook oldala

     

 

Korábbi hírek, információk: 2014. - 2015. - 2016. - 2017. - 2018. - 2019.

 

Elérhetőségünk:
III. emelet kémia megbeszélő

telefon: 267-0311/23 mellék
honlappal kapcsolatos e-mail cím:
sebo.peter{kukac}apaczai.elte.hu

kémia terem

 

kémia labor

Amennyiben mégsem szeretné, hogy neve/gyermeke neve a honlap bármelyik részen megjelenjen, indoklás nélkül és bármikor kérheti annak törlését!

A honlappal kapcsolatos problémákkal, kérésekkel, kérdésekkel kapcsolatban forduljon az oldal szerkesztőjéhez: Sebő Péter - sebopeter86i{kukac}gmail.com
A honlap teljes tartalma az alábbi Creative Commons licencfeltételek betartásával használható fel: Attribution Non-Commercial Share Alike (CC-BY-NC-SA)
Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!