Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanárok

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Linkek

Képgaléria, videók

 

Hírek, információk - 2015

     

Boldog, békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk!
 

"azt kívánom nektek hogy míg csak éltek, a gyertyával való hasonlatosságot minden vonatkozásban megértsétek, hogy ti is fényt árasszatok a környezetetekre, minden tettetekben a gyertyaláng szépsége tükröződjék ..."
(Michael Faraday)

kémiai adventi naptár

Royal Institution
Christmas Lectures

Michael Faraday:
A gyertya természetrajza

Nanogyémántok
a gyertyalángban

év végi kísérletek

     

A kémia OKTV II. fordulójába jutottak eredményei

A 26 induló közül a felüljavítás után 19 tanuló jutott tovább a II. fordulóba. Gratulálunk a továbbjutóknak!

továbbjutók

     
     

Kémiai adventi naptár

Ebben a naptárban az advent napjaihoz kapcsolódó, kémiai ismereteket is tartalmazó érdekesség olvasható angolul és magyarul, a magyar fordítást Varga Flóra (8.c) készíti. A naptárt folyamatosan frissítjük!

kémiai adventi naptár

eredeti angol változat:

     
     

A 12. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpiát december első hetében Dél- Koreában rendezték. A magyar csapat minden tagja éremmel zárta a versenyt. Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak!

A fényképen az 12. IJSO magyar csapata: Székely András (ezüstérem), Pápista Máté (ezüstérem), Kós Tamás (ezüstérem), Gyertyán Attila (tanár), Vörös Tamás (tanár), Villányi Attila (tanár), Besenyi Tibor (bronzérem), Veres Tamás (ezüstérem), Fajszi Bulcsú (ezüstérem).

     
     

A szén egy új módosulata

A szén teljesen új szerkezetű formáját fedezték fel az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói. - A hír igaz, de azért nem annyira, mint első olvasásra gondolnánk. Az Index cikkéből megtudjuk, hogy a most felfedezett Q-szén a szén harmadik (!) módosulata. Ez a megállapítás egy kis gyanút ébreszthet bennünk, hiszen az iskolából is ismerünk 3 módosulatot (grafit, gyémánt, fullerén), s akár azt is tudhatjuk, hogy léteznek szén nanocsövek, grafén, hogy a fullerén nem is fullerén, hanem fullerének, hogy a grafitnak is több módosulata ismert ..., vagyis miért pont a 2015-ben felfedezett módosulat lenne a harmadik? Az angol Wikipedia oldalon a szén nagyon sok formájáról olvashatunk, amelyek között már ott van a Q-szén is.
Tehát a hír nem teljesen kacsa, valóban újszerű szénformát fedeztek fel, amelyet akár új allotrópnak is tekinthetünk, bár lehet, hogy helyesebb lenne az amorf szenek egy formájának nevezni (amelyben a grafitra és a gyémántra jellemző kötésrendszerű - sp3 és sp2 típusú szénatomok is vannak - és geometriailag nem rendezett struktúrájú). Maga a Q-szén tehát nem azért azért jelentős elsősorban,  mert egy új forma, hanem azért, mert ferromágneses (állandóan mágnesezhető) és azért, mert levegő jelenlétében, szobahőmérsékleten és légköri nyomáson gyémánttá, gyémántfilmmé alakítható.

hír az Indexen

szén allotrópok a Wikipediában

eredeti cikk (Journal of Applied Physics)

eredeti cikk (APL Materials)

     
     

Adventi kémiai érdekességek - Kémiai adventi naptár 2015.

adventi naptár
a mikulásvirág kémiája

     
     

Műveltségi Verseny és Tehetségnap 2015.

A tehetségnapon készült néhány fénykép, a biológia és a természettudományi kategória kémia feladatsora, megoldásai és a kémia részeredmények a jobb oldali linkeken már megnézhetők.

Végeredmény az iskolai honlapon itt megtekinthető.

biológia kategória:
kémia feladatsor
kémia megoldások
kémia részeredmények

termtud. kategória:
kémia feladatsor
kémia megoldások
kémia részeredmények

fényképek

     
     

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei

A 26 induló közül 22 dolgozat elérte a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. Gratulálunk minden résztvevőknek!

eredménylista

     
     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) második fordulójának feladatsorai is ebben vannak. A "Mestersége kémiatanár" rovatban Villányi Attila tanár úrral készült interjú is olvasható.

a 2015/5. szám
elérhetősége

interjú Villányi tanár úrral

     
     

Csatlakozz Te is!

"Mindinkább elevenünkbe vág annak a kijelentésnek az igazsága, hogy mi vagyunk az elsők, akik már a bőrünkön érezzük az emberi tevékenység miatti klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit. Mint ahogy mi vagyunk az utolsók is, akiknek egyáltalán még van módjuk tenni a globális felmelegedést kiváltó okok megszüntetése érdekében. 
E felismerés közös cselekvésre váltása az egyik legfontosabb tétje az idén decemberben megrendezésre kerülő párizsi csúcstalálkozónak. Ezért indult útjára az a minden embert megszólító globális klímavédelmi kezdeményezés, mely LiveEarth néven vált ismertté, és amelyhez Magyarország is csatlakozott az Élő Bolygónk akció k
eretében.
Al Gore – az Amerikai Egyesült Államok Nobel-díjjal kitüntetett volt alelnöke – vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze. Kezdeményezése arra irányul, hogy klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit. Ezt a nemes célt magam is támogatom. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra kérem Önt, hogy egyetértése esetén klímavoksával csatlakozzon ahhoz a reményeink szerint egymilliárd emberhez, akinek szavát minden ország vezetőjének figyelembe kell vennie a párizsi klímacsúcson. Emeljük fel közösen a hangunkat!" (Áder János)

Itt csatlakozhatsz! (ezen a felületen keresztül az Apáczai Gimnázium tanulójaként adhatod le voksodat)

Élő Bolygónk honlap

Élő Bolygónk Facebook oldal

klímánk védelmében (ismeretterjesztő rövidfilm)

     
     

Műveltségi Verseny és Tehetségnap az Apáczaiban 8. osztályosok számára

Hagyományos Műveltségi Versenyünk és a hozzá kapcsolódó programjaink
2015. november 21-én kerülnek megrendezésre.
Minden kémia iránt érdeklődő általános iskolást várunk a verseny Természettudományi kategóriájára és az azt követő programokra. Jelentkezni az iskola honlapján
(verseny.apaczai.elte.hu) keresztül lehet november 13-áig.

iskolai honlap a jelentkezéshez

a Természettudományi kategória tájékoztatója

videó a tavalyi programokról

     
     

Valtaoja

Egy nem mindennapi könyvbemutató
Az ELTE Tudománytörténet és Tudományfilozófia Tanszéke, Csillagászati Tanszéke,
a Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiapedagógiai Központ, valamint a budapesti Finn Tudományos és Kulturális Alapítvány bemutatja Esko Valtaoja, a finn csillagász közreműködésével a "Mindentudó kézikönyv" című művet.
Helyszín: ELTE Északi Tömb (1111 Pázmány Péter sétány 1/A) 7.14-es terem.
Az előadás angol nyelvű és ingyenes, regisztrálni sem kell.
Ha ott leszel, reméljük nem jár úgy a szerző, ahogy könyvében írt:

"»Eljön hozzánk előadni? Túl sokat nem tudunk fizetni, de azt garantálom, hogy a hallgatósága kétszáz gyönyörű nőből fog állni. Tavaly Mitro atya járt nálunk, és neki legalábbis nem volt oka panaszra.«
Így aztán ott kötök ki, hogy kozmetikusoknak tartok előadást a kozmológiáról. Hisz nincs ebben semmi, a kozmológia és a kozmetika unokatestvérek; mindkettő a görög kosmos, rend szóból ered. Az egyik tudományterület a világegyetemet rakja rendbe, a másik a képünket pofozza helyre."

az előadó:

a könyvről itt lehet olvasni

és itt is

Facebook

     
     

Elindult a Laborkaland Online internetes kémiaverseny

A középiskolás diákok november 9-től érhetik el a feladatokat, amelyek gyakorlati szempontból, mindennapi eseteket feldolgozva világítanak rá a kémia fontosságára. A versenyre bárki jelentkezhet, a szervezők hetente új feladatokkal várják a diákokat. Összesen három nagy fordulót szerveznek jövő áprilisig, és a Laborkaland Online vetélkedőn legjobban teljesítő diákok jutalma a Laborkaland – A csoda odabent van elnevezésű interaktív oktatónapon való részvétel májusban. Ennek során bejuthatnak egy igazi vizsgálólaboratóriumba, ahol dolgozhatnak a legmodernebb berendezésekkel, érdekes előadásokat hallgathatnak meg arról, hogyan elemzik az élelmiszereket, gyógyszereket és a környezeti mintákat, valamint ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol az Öveges professzor szellemiségét megidéző, egyedi kísérletek várják őket.
Jelentkezni a verseny honlapján keresztül lehet.

a verseny honlapja

a verseny részletei a honlapon

     
     

TV műsorajánló

Október 31-én 13:50-kor a Duna TV-ben a Magyar Krónika című műsorban tehetségekről lesz szó. A műsor ismétlése november 2-én 23.25-kor nézhető meg.
A műsor része lesz egy interjú iskolánk egyik tanulójával, Perez-Lopez Áronnal és Villányi Attila tanár úrral is.

Műsor a Médiatárban

Duna TV online

régebbi videók az iskoláról, iskolából

     
   

ajánlott oldalak

Az őszi levelek színei

A mérsékelt övben a télhez közeledve látványos változáson mennek át a fák levelei. Az őszi csapadékmennyiségtől, a hőmérséklet csökkenésének ütemétől és a növényfajtól függően sárgulnak, pirosodnak a levelek. A jelenség hátterében álló kémiai folyamatok lényege, hogy a klorofill bomlása miatt a zöld szín fokozatosan eltűnik és átadja a helyét a levelekben egyébként is ott lévő, sokkal lassabban lebomló karotinoidoknak és flavonoidoknak. Egyes levelekben az ősz közeledtével új vörös és sárga színanyagok is szintetizálódnak. Aki a részletekre is kíváncsi, annak az alábbi linkeket ajánljuk.

   

Versenyfelhívás (9-12. osztályosoknak):
MOL Junior Freshhh természettudományi vetélkedő
Jelentkezési határidő módosult!
 
Idén már 6. alkalommal hirdeti meg a MOL a Junior Freshhh természettudományi vetélkedőt. Regisztrálni 3 fős csapatokban a verseny honlapján keresztül lehet október 30-ig november 2-án éjfélig, majd online természettudományos feladatokat kell megoldani matematika, fizika, kémia, biológia és földrajz témakörben. További részletek a verseny honlapján találhatók.

a verseny honlapja

Junior Freshhh Facebook

videó felhívás

     
     

Jelentés a 6 legveszélyesebb környezeti méregről

Október 21-én a Green Cross (Svájc) és Pure Earth (USA) közzétette jelentését a hat legveszélyesebb környezeti szennyezést okozó anyagról, amelyek a világ alacsony és közepes jövedelmű országaiban a lakosságot leginkább károsítják. Ez a hat környezeti veszélyforrás a vizsgált 49 országban 95 millió ember életét veszélyezteti (s ez a szám a világ egészére nézve sokkal nagyobb lehet). A hat anyag: az ólom, a radioaktív izotópok, a higany, a króm, a növényvédőszerek, és a kadmium. A korábbi (2010-es jelentésben) a kadmium helyett még az arzén szerepelt.
A magyar Internet is beszámol a jelentésről. Így az ólomról megtudjuk, hogy ez a legveszélyesebb (vagyis ő a sorban az első), a higanyról, hogy a lázmérőkben és az energiatakarékos lámpákban van (új lázmérőkben ugye már nem lehet, az energiatakarékos lámpa pedig fénycső, és nem az igazán energiatakarékos LED), a krómról, hogy a 6 vegyértékű forma a veszélyes, amely cserzett bőrben és nemesacél főzőedényekben van (csakhogy az edényekben elemi króm van, ami főzéskor biztosan nem oxidálódik króm(VI)-tá). A radioaktív izotópokról ezt írják: "radionuklidok szabadulnak fel például az urán, valamint az orvostechnikában a radiológiai termékek lebontásakor" (ez nehezen értelmezhető mondat, talán azt akarják írni, hogy az urán dúsításakor/uránérc bányászatakor?, a radiológiai termék lebontás talán azt jelenti, hogy izotópot használó eszköz nem megfelelő ártalmatlanítása?). Talán a leginformatívabb az, hogy megtudhatjuk, hogy növényvédőszereket "elsősorban a mezőgazdaságban vetnek be", a kadmiumról pedig azt lehet tudni, hogy "a trágyázószerek előállításakor keletkezik" (a trágyázószer a műtrágya új magyar megnevezése lehet, a keletkezik, pedig a szennyezőanyagként belekerül újságírói megfelelője). Aki tehát arra kíváncsi, hogy mi is a probléma ezzel a hat anyaggal, anyagcsoporttal, jobb, ha az eredeti jelentésben néz utána.

World’s Worst Pollution Problems jelentés

hír a Green Cross honlapján

hír az Indexen

hír az Origón

 

     
     

Szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál

Október 15-18.-án 8. alkalommal rendezték meg rendezték Szolnokon  a  Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált. Tucatnyi ország 256 filmje közül 55 alkotást válogattak be a fesztivál versenyprogramjába. Az 55 film közül Az utolsó csepp (Csörköl Zsolt), Fotoszintézis (Esther Göbel), A Hell-féle STED mikroszkóp – A legkisebb dolgok nyomon követése (Beate Häutemann) című filmek érintettek kémiai, biokémiai, molekuláris biológiai témákat. A fesztivál fődíját Novák Tamás ismeretterjesztő filmje, a Globál menü nyerte, amely az élelmiszeripar mai helyzetéhez vezető folyamatokról és a lehetséges megoldásokról szól, s a genetikai manipulációval kapcsolatos témákat is érint.

 a fesztivál hivatalos honlapja

Globál menü a Youtube-on

     
     

A Tehetségért Mozgalom BME Vegyészmérnöki Csoportja a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának támogatásával az idei évben is (immár ötödszörszer) megrendezi a Szakmai Nap rendezvénysorozatát a középiskolás diákok részére. A tanév során három alkalommal (szombati napokon) az egyetem kémia épületében tartunk szakmai találkozót. Ennek során egyrészt szakmai előadások keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a vegyészmérnöki, biomérnöki és környezetmérnöki szakmákkal, majd ezt követően kémiai számítási gyakorlatot szervezünk a részükre. A diákok hat témakörből választhatnak. A tavalyi nagy siker után idén ismételten lehetőséget nyújtunk az érdeklődő diákok számára tanári felügyelet mellett az emeltszintű érettségi kísérleti feladatainak elvégzésére is. A rendezvényen a részvétel ingyenes.

a rendezvény Facebook oldala

regisztráció

     
     

Ismét a DNS kutatásért járt a kémiai Nobel-díj

Az idei kémiai Nobel-díjat a DNS javítómechanizmusainak vizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudós kapja. Az idei díj tehát ismét a genetikai anyagot alkotó DNS kutatásáért járt.
A DNS-el kapcsolatos vizsgálatokért már sok Nobel-díj született. 1910-ben a nukleinsavak bázisainak felfedezéséért, 1959-ben a DNS szintézis mechanizmusának vizsgálatáért járt az orvosi-élettani Nobel-díj. A DNS-ért adott talán leghíresebb Nobel-díjat 1962-ben kapta James Watson, Francis Crick és Maurice Wilkins, a kettős hélix szerkezet felismeréséért. Az 1978-as orvosi-élettani díj a génsebészet egyik kulcsenziméért (restrikciós endonukleázok), az 1993-as díj az eukarióta gének "hasított" (intron-exon) szerkezetének felismeréséért járt. 2009-ben a kromoszómavégek szerkezetének felderítéséért és az azt létrehozó enzim felfedezéséért ítélték oda az orvosi-élettani díjat.
Kémiai Nobel-díjat  is ért már a DNS-el kapcsolatos kutatás: 1980-ban a génsebészetért és a DNS szekvenálásért, 1993-ban a DNS élő szervezetek nélküli másolási technikájának kidolgozásáért járt a díj.

hír a nobelprize.org-on
és az Indexen

a DNS javítómechanizmusairól Wikipediában

DNS a The Molecule of the Month lapon

   

Az idén már kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Dürer Versenyen kémia tantárgyból két kategóriában várják a csapatok jelentkezését.
 További részletek és jelentkezés verseny honlapján keresztül lehetséges 3 fős csapatok számára.
Jelentkezési határidő: október 19.

a verseny honlapja

versenyfelhívás

kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) első feladatsorai is.

a 2015/4. szám
elérhetősége

   

hír a nobelprize.org-on
és az Indexen

avermectin a Wikipediában
ivermectin The Molecule of the Month lapon

artemizinin
Magyar Kémiai Lapokban,

a
Wikipediában,
a Természet Világában
és
The Molecule of the Month lapon

Gyógyszermolekulák felfedezéséért ítélték oda az idei
orvosi-élettani Nobel-díjat

A legrangosabb tudományos elismerést 2015-ben William C. Campbellnek és Ómura Szatosinak a fonalférgek okozta gyulladásos betegségek, illetve Juju Tunak a malária kezelése terén végzett tudományos munkájáért ítélték oda. A "díjazott molekulák": az avermectin (illetve származékai) és az artemizinin, előbbi a férgek, utóbbi a malária ellen alkalmazható természetes eredetű gyógyszer hatóanyag.

The Molecule of the Month honlap igen aktuálisnak bizonyult: pár nappal a Nobel-díj odaítélésének kihirdetése előtt került fel az oldalra októberre az ivermectin (amely az avermectin egyik származéka). A Magyar Kémiai Lapok 2015. évi májusi száma pedig részletesen foglalkozott az artemizinnel.

   
     

Magyar Templeton Program

A program kifejezetten a kognitív (megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló) tehetségterületeken kiemelkedő fiatalokat keresi.
Mindig is érezted, hogy különleges vagy, de nem tudtad, mit kezdj a képességeiddel? Több tudományágban is remekelsz, tele vagy ötletekkel, de még nem döntöttél, merre tovább? Örülnél, ha hozzád hasonló tehetséges fiatalokkal tartozhatnál egy támogató, kreatív közösséghez?
Itt az alkalom, hogy kibontakoztasd a tehetséged egy igazán izgalmas, rád szabott tehetséggondozó program részeseként!
A jelentkezéshez nem kell mást tenned, mint regisztrálni a a program honlapján, és 2015. október 20-ig kitölteni az online tesztet (IQ, szókincs, problémamegoldó és munkamemóra teszt).

Magyar Templeton
Program honlapja

     
     

Bemutatkozik a Kutató Diákok Országos Szövetsége

Balázs Gergő (iskolai ID elnök), mint a KutDiák szövetség egyik alelnöke szeptember 30-án délután rövid előadás keretében bemutatja a szervezetet. Az előadás, témájából adódóan, elsősorban a 9-11. évfolyamos tanulókat érinti, de fiatalabbak és idősebbek érdeklődésére is számot tarthat, olyanokéra, akik szívesen kipróbálnák magukat kutatóként (esetleg tudományos pályán gondolkodnak), szívesen szereznének felvételi pluszpontokat és érdeklődnek Magyarország legnagyobb ifjúsági szakmai szervezete iránt. A szövetség tevékenysége minden tudományterületet, minden tantárgyat felölel, így reál és humán tárgyakban jeleskedők is találhatnak kedvükre való programokban.

Kutató Diákok Szövetségének honlapja

KutDiák  Facebookon

     
   

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Vegy-Érték Tehetségpont közreműködésével idén is megszervezi az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaversenyt.
A jelentkezéssel kapcsolatos információk a verseny honlapján olvashatók.

a verseny honlapja

   
     

A Richter Gyógyszergyár sikere

Az iskolánk kémiaoktatását is támogató Richter Gedeon Gyógyszergyár (és partnercége az Allergan) kariprazin (cariprazine) nevű molekuláját az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) gyógyszerként törzskönyvezte VRAYLAR® néven. A gyógyszer skizofrénia és bipoláris depresszió kezelésére alkalmas.
A hír jelentőségét akkor érthetjük igazán, ha tudjuk, hogy az FDA tavaly 41 új gyógyszerhatóanyagot engedélyezett (és az elmúlt évtized átlaga: 25 hatóanyag/év), a kariprazin pedig hosszú évek óta az első hazai fejlesztésű új gyógyszermolekula. A kariprazin mögött mintegy 15 év kutatómunka van és 2027-ig szabadalmi védettséget élvez.

közlemény a Richter honlapján

kariprazin Wikipédiában

     

Kémiával kapcsolatos projektmunka témajavaslatok és a témákhoz kapcsolatos további információk már olvashatók a honlapunkon.

kémia témajavaslatok

   

10. Kutatók Éjszakája: 2015. szeptember 25.

Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait.

A programok ingyenesek, de legtöbb esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek és a férőhelyek száma korlátozott! A regisztráció szeptember 14-én 00.00-kor indul! Regisztrálni a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján keresztül lehet.

Kutatók Éjszakája honlap

az ELTE Kémiai Intézetének programjai

 

 

   

 

Ebben a tanévben is folytatódnak az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett programjai!

Az „Alkímia ma” előadássorozat az idén kezdi tizenegyedik évadját. Az előadásokat az ELTE lágymányosi épületében csütörtök délutánonként 5 órától általában minden második héten tartják. A programot kísérleti bemutatók is kíséri, és minden előadás egy rövid ismertetővel kezdődik aktuális, kémiát érintő hírekről, programokról.

Róka András tanár úr „Észbontó” című, kísérletekkel egybekötött előadássorozata általában kéthetente péntek délutánonként 16 órától várja a közép- ill. általános iskolásokat, szintén ELTE lágymányosi épületében. Ez a sorozat elsősorban a kémia tananyag elmélyítését célozza, feltárja a biológia és a fizika felé mutató kapcsolódási pontokat és nagy hangsúlyt helyez a kísérletes illusztrációra.

Mindkét program ingyenes és előzetes bejelentés nélkül látogatható.
Az „Alkímia ma” szeptember 17-én, az „Észbontó” pedig a Kutatók Éjszakáján kezdődik, szeptember 25-én. A tervezett részletes programok a honlapokon olvashatók.

Alkímia ma honlap

Észbontó honlap

 

 

 

   

A Junior Természettudományi Olimpia csapatának első válogatóján
Horváth Réka (9.a), Hegyi Mihály (9.d) és Zsíros Boldizsár (9.a) bejutott a 11 fős szűkebb keretbe. Közülük kerül ki az a 6 diák, aki decemberben Dél-Koreába utazhat a 12. IJSO-ra.

hivatalos honlap

magyar honlap

korábbi eredményeink

 

   

 

A hónap molekulája (2015. szeptember): a szteviozid (sztívia). A szteviozidok növényi eredetű édesítőszerek, amelynek egyes formái a glükóznál 300x édesebbek, s mivel természetes eredetűek, azok is bizalmukba fogadhatják, akik idegenkednek a mesterséges édesítőszerektől.

a szteviozid
"The Molecule of the Month" honlapon
és a
Wikipédiában

     

 

Egy éves a kémia honlap. S új tanév is kezdődik.
A tavalyi évben 5387 felhasználó 15609 alkalommal látogatta meg honlapunkat. Reméljük ők is, és mások is megtalálták, amit kerestek.
A felhasználók napi száma a tavalyi évben a következőképpen alakult:

     
     

A 47. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (Baku, Azerbajdzsán) eredményei:

A magyar csapat egy arany, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Iskolánkat Perez-Lopez Áron (11.a) képviselte, aki ezüst érmet szerzett. A csapat tagjai voltak még: Kovács Dávid Péter (aranyérem), Stenczel Tamás Károly (bronzérem) és Vörös Zoltán János.

korábbi eredményeink

     

Vakáció!

Minden diákunknak, illetve minden erre vetődő diáknak, tanárnak kellemes nyári pihenést (is) kívánunk!

nyári honlapajánló

     

2015. május 29-31-én rendezték Egerben a
Hevesy György Kémiaverseny országos döntőjét.
 A versenyen a 7. osztályosak között Kozák András (7.c) 3. helyezést, Mészárik Márk (7.c) 16. helyezést ért el. Andrást az írásbeli fordulón nyújtott teljesítménye, Márkot a szóbeli eredménye alapján a zsűri dicséretben is részesítette.
 A 8. osztályosak versenyében Hegyi Mihály (8.d) 7. helyezett, Dobolyi Zsófia (8.c) 21. helyezett lett. Gratulálunk!

A versenyen vehette át Villányi Attila tanár úr a Magyar Természettudományi Társult legjelentősebb kitüntetését, a Bugát Pál - Szentágothai János Emlékérmet, a Hevesy György Kémiaverseny megrendezése érdekében végzett többéves munkájáért. Gratulálunk az elismeréshez!

 a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

képek

Emlékérem

     
     

Már lehet jelentkezni a Junior Természettudományi Olimpia (IJSO) felkészítőjére!

információk a jelentkezéshez

magyar honlap

korábbi eredményeink

     

Pénteken fejeződött be az idei Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatójának utolsó szakasza.
Az összesített pontszámok alapján Perez-Lopez Áron (11.A) első helyen került az idei IChO négy fős magyar csapatába. A versenyt július 19-29. között Azerbajdzsánban, Bakuban rendezik.
A válogatón Turi Soma (10.C) hatodik helyezést ért el. Ezzel megszerezte a
csapattagságot jövő évi
Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiára.

a diákolimpia magyar
honlapja

korábbi eredményeink

     

A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya "A VARÁZSLATOS KÉMIA A FÉNY ÉVE JEGYÉBEN" címmel nyári tábort szervez, érdekes előadásokkal, kísérletekkel, tartalmas programokkal a kémia iránt érdeklődő 8 - 9 - 10. osztályt végzett tanulók számára 2015. június 29. - július 3. között.
Helyszín: Eger, Eszterházy Károly Főiskola, Természettudományi Kar, Élelmiszertudományi Intézet (Eger, Leányka u. 4.)
A jelentkezéssel kapcsolatos részletek és a korábbi táborok anyagai a tábor honlapján tekinthetők meg. Részvételi díj: 25 000 Ft/fő

a tábor honlapja

     
     

2015. június 28. és július 4. között hetedik kerül megrendezésre az
 
„AKI Kíváncsi Kémikus” nyári kutatótábor. A résztvevők egy héten keresztül dolgozhatnak különböző kutatási témákon az MTA Természettudományi Kutatóközpont laboratóriumaiban. A kémia iránt érdeklődő 10. és 11. osztályos középiskolások pályamunkával jelentkezhetnek a táborba. A pályázással kapcsolatos részletek és a korábbi táborok anyagai a tábor honlapján tekinthetők meg. A felvételt nyert diákok részére a kutatótábor ingyenes.

 a tábor honlapja

     
     

Perez-Lopez Áron elsőszerzős cikke
jelent meg
a Nature Scientific Reports-ban Targets of drugs are generally, and targets of drugs having side effects are specifically good spreaders of human interactome perturbations címmel. Nagyon ritka, hogy középiskolás diák rangos nemzetközi lapban cikket tudjon közölni.  Gratulálunk Áronnak!

Áron cikke itt olvasható

hír a Meridiánon

     
     

Az ELTE Eötvös József Collegiuma és Természettudományi Kara ebben az évben negyedik alkalommal rendezi meg az Eötvös Természettudományos Tábort 2015. július 20. és 26. között Budapesten. A tábor szervezői mindazon diákok jelentkezésére számítanak, akikhez közel állnak a természettudományos tárgyak és/vagy  a matematika. A tábor célja, hogy az ELTE képzési kínálatában megtalálható természettudományos szakok bemutatása mellett az egyetemen folyó szakmai (kutató)munkával is megismertesse az érdeklődő diákokat. A tábor ideje alatt lehetőséget van arra, hogy a középiskolások napjaink vezető kutatóival, tudós-tanáraival találkozhassanak, beszélgethessenek.

További információk és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a tábor honlapján olvashatók.

a tábor honlapja

     

A 49. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiát május első hetében Örményországban rendezték. A négy fős magyar csapatból a legjobb eredményt (ezüstérem) Perez-Lopez Áron 11.a osztályos tanuló érte el.
Gratulálunk!

hír az ELTE Kémiai Intézetének oldalán

     

EUSO 2015.

2015. április 23. és május 3. között rendezték Klagenfurtban az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t) , ahol Turi Soma csapattagként arany érmet szerzett (a csapat a teljes mezőny második legjobb eredményét érte el). Gratulálunk!

a verseny hivatalos
honlapja

korábbi eredményeink

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjének eredményei

Április 24-26-án lezajlott az Az Irinyi János Kémiaverseny döntő fordulója, ahol iskolánk tanulói szép eredményeket értek el.

Gratulálunk a döntő minden résztvevőjének!

a döntő eredményei

korábbi eredményeink

     
     

 

A Richter Gedeon Nyrt. oklevéllel ismerte el iskolánk tehetséggondozó tevékenységét. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott rendezvényen emlékeztek meg a világhírű gyógyszervegyészeti gyár alapítójáról Richter Gedeonról. Az eseményen a Richter vezérigazgatója, Bogsch Erik elismerésben részesítette azokat az oktatási intézményeket, amelyek különösen sokat tesznek a természettudományi oktatás érdekében. Több egyetem és a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskola mellett az Apáczai Gimnázium is szerepelt az oklevéllel elismert intézmények között. A Richter több mint két évtizede ösztöndíjjal is segíti a kémia tanulásában legeredményesebb tanulóinkat, továbbá támogatja a IJSO és a kémiai diákolimpiai csapatát is. Köszönjük az elismerést, és gratulálunk az apáczais diákoknak és tanároknak, akik teljesítményükkel kivívták azt.

a Richter Gedeon Nyrt.
honlapja

     
     

Az előző két hétben zajlott a 47. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia első felkészítője és válogatója az ELTE Kémiai Intézetében. Iskolánk tanulói közül jelenleg Perez-Lopez Áron (11.A) a 2., Turi Soma (10.C) a 6., Barnicskó Balázs (12.B) 8. helyen áll. Ők továbbra is versenyben vannak, és a következő válogatón derül majd ki, hogy közülük ki kerülhet a négy fős magyar csapatba. Kotschy András (11.A) 13., Pigniczki Marcell (11.A) 15., Botlik Bence (9.A) 22. helyezésével ugyan az idei csapatba már nem juthat be, de ők is részt vehetnek a következő felkészítőn (hiszen diákolimpia jövőre is lesz).

a diákolimpia magyar
honlapja

korábbi eredményeink

     
     
BOLYAI
VERSENY

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny országos döntőjében a 7.c osztály csapata 1. helyezést ért el a  gimnáziumi kategóriában (Kacimi Marwan, Kozák András, Mészárik Márk, Pfisztner Sebestyén). Mind írásban, mind szóban a legjobbak lettek.

a verseny honlapja

     

7. és 8. osztályos diákok jelentkezését várja a BME Gyermekegyetem programja.
Ízelítő a Gyerekegyetemen témáiból: Mágikus fizika, látványos kísérletek - Villámok közelről - Csak nézek és röpködök - Városi közlekedés régen és ma - Nao robot, a gyerekek segítője - Rend és rendezetlenség határán - Intelligens anyagok - Az ördöglakatok titka - Szedjük szét a mobiltelefont! - Irány a jövő!

Részletek a program honlapján.
Jelentkezési határidő: 2015.05.15.

a program honlapja

     
     

Ismét Alkímia ma előadás csütörtökön

A fő előadást Rosta Edina (King's College London) tartja, "Miért választotta a természet a foszfátokat?" címmel. A bevezetőben Sütő Péter beszél MTA TTK AKI Kíváncsi kémikus kutatótáboráról, az előadás végén pedig Róka András mutat be látványos kísérleteket.

Időpont: 2015. április 9. 17.00
Helyszín: ELTE Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 0.83-as Eötvös-előadó

 

a program honlapja

 

     

Apáczai Napok (2015. 03. 30. - 04. 01.)

Képek a kémiához is kapcsolódó programokról.

képek

A Hevesy György Kémiaverseny budapesti fordulójának eredményei
 már elérhetők. Gratulálunk minden résztvevő tanulónk!

 a budapesti forduló
eredményei

feladatsorok

     

DIÁKOLIMPIA

A kémia OKTV döntő fordulójának eredményei

A második és a döntő fordulóban elért eredmények alapján iskolánk tanulói az 1., 2., 2., 12., 13., 26.,27., és 30. helyezést érték el az idei kémia OKTV-n. Minden helyezettnek gratulálunk!

Az OKTV és a KÖKÉL feladatmegodó versenyének eredményei alapján az idei
Kémiai Diákolimpia első válogatójára hat tanulónkat hívták be.

OKTV eredmények részletesen

korábbi eredményeink

Kémiai Diákolimpia honlapja

     

Apáczai Napok (2015. 03. 30. - 04. 01.)

Az Apáczai Napok idei rendezvényei közül a természettudományok iránt érdeklődő diákok figyelmébe ajánljuk a Fény és a Fényalapú Technológiák Nemzetközi Éve-hez kapcsolódó és egyéb programjainkat!

kémiához is kapcsolódó
programok

     
     
BOLYAI
VERSENY

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóján elért eredménye alapján a 7. osztályosok egyik csapata 5., a másik 2. helyezést ért el. A 2. helyezett csapat ezzel az eredményével bejutott az országos fordulóba. Gratulálunk a résztvevőknek!

a helyezett csapatok

a verseny hivatalos oldala

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny budapesti fordulójának eredményei

Az Irinyi verseny második fordulóján részt vett 18 diák közül 8 tanuló jutott tovább a döntő (országos) fordulóba.

Gratulálunk a továbbjutóknak!

budapesti forduló eredménye

feladatsorok

     
     

Ideiglenes felvételi jegyzék
Iskolánk honlapján már megtekinthető a 4 évfolyamos osztályok felvételi jegyzéke (rangsora). A korábbi években a 17 helyre a lista 30-40. helyéig jutottak be tanulók. Ez azért van így, mert az ideiglenes rangsorban azok a diákok, akik iskolánk több tagozatára jelentkeztek többször is szerepelnek, és véglegesen természetesen csak egy helyre fognak bekerülni. Azok a diákok sem fognak szerepelni a végleges listán, akik más iskolát jelöltek meg első helyen, és oda felvételt is nyernek.

ideiglenes felvételi
jegyzék

     
     

A kémia OKTV II. fordulójának eredményei

A II. fordulóban részt vett 19 tanuló közül 8 érte el a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt. Gratulálunk a döntőbe továbbjutóknak!
A döntő forduló időpontja: 2015. március 21. (szombat), 10 óra

továbbjutók

OKTV feladatok

     

Az Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny iskolai fordulójának eredménylistája, felüljavított pontszámai és a továbbjutás már olvasható.

Gratulálunk a továbbküldhető dolgozatot íróknak és a továbbjutóknak!

iskolai forduló
végeredménye

feladatsorok

A Hevesy György Kémiaverseny kerületi fordulójának eredményei már elérhetők. Pontszáma alapján minden résztvevő tanulónk továbbjutott a budapesti fordulóba. Gratulálunk!

 a kerületi forduló
eredményei

feladatsorok

kökél logo    

A Kökél 2015/2. száma elérhető.
A versenyfeladatok 4. (utolsó) fordulójának beküldési határideje: március 18.

a 2015/2. szám
elérhetősége

   
     

EUSO 2015. válogató

A hétvégén lezajlott az Európai Unió Természettudományi Olimpiájának (EUSO) magyarországi válogatója, ahol Turi Soma kémiából első helyezettként jutott a magyar csapatba. Gratulálunk! A verseny 2015. április 23. és május 3. között lesz Klagenfurtban.

a verseny hivatalos
honlapja

     
     

Alkímia ma: 100. előadás!

100. előadásához ért az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett előadássorozata az Alkímia Ma. A 100. Alkímia ma két fő programja Perczel András a fehérjék térszerkezetének kettősségéről szóló előadása, majd Jalsovszky István látványos kémiai kísérleti bemutatója.

Időpont: 2015. február 19. 17.00
Helyszín: ELTE Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 0.83-as Eötvös előadó

 

a program honlapja

     
     

Beszélgetés az elméleti kémiai kutatásról

2015. február 2-án, 15 órától a biológia teremben vendégünk lesz Berta Dénes és Madarász Ádám (MTA TTK, Szerves kémiai Intézet, Elméleti Kémiai Kutatócsoport). Mindketten volt Apáczaisok, Dr. Madarász Ádám a MTA TTK tudományos munkatársa, Berta Dénes ELTE TTK vegyész hallgató, aki már középiskolás diákként is részt vett az elméleti kémiai kutatásban. A téma: mivel foglalkozik egy elméleti kémikus és miért érdekes ez. Minden érdeklődőt szívesen látunk.

MTA TTK SZKI Elméleti
Kémiai Kutatócsoport
honlapja

     
     
DIÁKOLIMPIA

Diákolimpikonjaink kitüntetése a Parlamentben

2015. január 29-én ünnepélyes keretek között tüntették ki a 2014-es év során valamilyen diákolimpián helyezést elért tanulókat. Büszkén számolhatunk be arról, hogy a kitüntetett diákok közül hárman is tavaly érettségiztek az Apáczai Gimnáziumban. A Nemzetközi Kémia Olimpia magyar csapatának egy apáczais tagja tavaly: Borsik Gábor a volt 12. A osztály tanulója ezüst éremmel térhetett haza. Ványi András a volt 12. D osztályból a csillagászati olimpián dicséretben részesült, míg Dürr Miklós szintén a volt 12. A osztályból szintén ezüst érmet hozott haza. Felkészítő tanáraik Villányi Attila, Kaplár F. Krisztina és dr. Csiszár Gábor voltak, valamint nagyban járult hozzá Ványi András sikeréhez Dálya Gergely is, iskolánk volt tanulója. Gratulálunk Nekik, és további sikeres munkát kívánunk!

hír a kormány.hu oldalon

korábbi eredményeink

     
     

Elméleti kémia tárgyú cikk az Indexen

Az egyik neves multidiszciplináris tudományos folyóirat, a Nature Communicationsben január 19-én megjelent cikk kapcsán az Index hírportál is beszámol róla, hogy az ELTE Kémiai Intézetének munkatársai, Czakó Gábor és Szabó István, írásukban az SN2  reakciók egy eddig nem ismert mechanizmusát ismertetik. A cikk jelentőségét leginkább az adja, hogy egy régóta ismert, tankönyvi anyaggá vált folyamat alternatív útját jelenti, vagyis egy olyan esetben mutat be egy másik mechanizmust, ahol ezt talán senki nem várta.

hír az ELTE Kémiai
Intézet honlapján

hír az Indexen

a Nature Communications
olvasható cikk

     
kökél logo    

A Kökél 2015/1. száma elérhető.
A versenyfeladatok beküldési határideje: február 9.

a 2015/1. szám
elérhetősége

   
     

2015 - A Fény Nemzetközi Éve

2014 a Krisztallográfia Nemzetközi Éve után, 2015 már a Fény és a Fényalapú Technológiák Nemzetközi Éve lesz.
Az ötlet, hogy 2015 a fény éve legyen, az Európai Fizikai Társaság (EPS) kezdeményezése, amely miután elnyerte az UNESCO és rajta keresztül az ENSZ támogatását, hivatalossá is vált. A fény természetesen nem csak a fizikában és az informatikában jelentős, hanem a hétköznapoktól a tudományig és a művészetekig mindenütt jelen van.
Kémiai jelentősége is kimeríthetetlen: fény keletkezik minden gyors égési folyamatban, de kemilumineszcencia során hőtől független fénykibocsátást is  tapasztalhatunk (luminoltól a szentjánosbogarakig); fényenergia biztosíthatja a kémiai reakciók energiaigényét (fotolízis), vagy iniciálhat reakciókat (klórdurranógáz); a festékek szelektív fényelnyelése, vagy a jelenség másik oldalaként a lángfestés a  pirotechnikai felhasználáson túl kémiai analitikai vizsgálatok alapja (optikai spektroszkópiák); a hagyományos fényképezés több mint egy évszázadon át fény által kiváltott reakciókkal biztosította a fényképek készítését; látásunk fény hatására bekövetkező biokémiai folyamaton alapul; lézerek segítségével a kémiai reakciók femtoszekundumus felbontásban vizsgálhatók ... és folytathatnánk a sort. A Fény Nemzetközi Évében ezekről biztosan szó esik majd.

2015 - A Fény Nemzetközi Éve

2014 - A Krisztallográfia Nemzetközi Éve

     
     

Boldog új évet kívánunk!

Honlapajánló

Télen, ha a levegő páratartalma nem túl magas és elég nagy a hideg, akkor csak a kristálynövekedés számára legkedvezőbb éleken és csúcsokon történik meg a kristályosodás, és tömör kristályok helyett vázkristályok képződnek. Ilyen vázkristály a hópehely, amelynek alakjáról, szerkezetéről, képződéséről olvashatunk a három ajánlott honlapon.

Hópelyhek más szemmel

SnowCrystals.com

The Chemistry Of Snowflakes

     
     

A kémia OKTV II. fordulójába jutottak

A 24 továbbküldött dolgozatból a felüljavítás után 19 tanuló érte le a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt. Gratulálunk a továbbjutóknak!
A II. forduló időpontja: 2015. február 9. (hétfő) 10 óra

továbbjutók

OKTV feladatok