Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanárok

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Linkek

Képgaléria, videók

 

Hírek, információk - 2017.

 

Kémiai adventi naptár 2017.

Ebben a naptárban az advent napjaihoz kapcsolódó, kémiai ismereteket is tartalmazó érdekesség olvasható angolul és magyarul, a magyar fordítást részben Varga Flóra (10.c) készítette.
A naptárt naponként frissítjük!

(A bal oldali képre kattintva közvetlenül az aktuális napra ugrik.)

Boldog, békés karácsonyt és boldog új évet kívánunk!
 

kémiai adventi naptár (magyar fordítással)

eredeti angol változat:

   

ADVENTI ÉSZBONTÓ ÉSZBONTOGATÓ

MICHAEL FARADAY tiszteletére, munkásságának és KARÁCSONYI ELŐADÁSÁNAK
felidézésére tartott ADVENTI ÉSZBONTÓ ÉSZBONTOGATÓ előadáson az ajándék kísérleteket hozó HÁROM KIRÁLYOK szerepét Härtlein Károly, Kóczán György és Róka András alakítja.

2017. december 22-én 16 órakor
az ELTE TTK Eötvös (083) előadótermében
Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.

Észbontó-észbontogató
honlap

   
 

az első forduló eredményei, továbbjutók

feladatsorok

korábbi eredményeink

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei, továbbjutás

A Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 35 induló közül 19-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. A felüljavítás utáni végleges pontszámok alapján 15 tanuló érte el a második fordulóba való továbbjutáshoz szükséges pontszámot.

Gratulálunk!

Irány az Apáczai! verseny

A természettudományi és biológia kategóriáinak kémia, biológia, matematika és fizika feladatsorai és megoldásai és a részeredmények a jobb oldali linken elérhetők.

A legjobb helyezettek összesített végeredménye az
iskola honlapján
olvasható.

fényképek

természettudományi kategória:
kémia
feladatsor - megoldások - részeredmények
matematika feladatsor megoldások -
részeredmények
fizika feladatsor - megoldások -
részeredmények

biológia kategória:
kémia
feladatsor - megoldások - részeredmények
biológia feladatsor - megoldások

   
     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek második feladatsorai is. A versenyfeladatok készítői között ismét egy ismerős nevet is találhatunk (Villányi Attila)!
A második forduló közeli beküldési határideje 2018. január 5.

Kökél 2017/5. szám

     

Irány az Apáczai! verseny 8. osztályosok számára

Hagyományos Műveltségi Versenyünk  (az idei évtől új néven "Irány az Apáczai!") és a hozzá kapcsolódó programjaink 2017. november 25-én szombaton kerülnek megrendezésre.
Minden kémia iránt érdeklődő általános iskolást várunk a verseny természettudományi kategóriájára és az azt követő programokra is. Jelentkezni az iskola honlapján keresztül lehet
2017. október 2. és november 16. között.

iskolai honlap a jelentkezéshez

általános tájékoztató

a természettudományi kategória tájékoztatója

rövid videó a tavalyi évről

Az idén ősszel Budapesten az ELTE-n és az az MTA TTK-n került megrendezésre a Molecular Frontiers Alapítvány nemzetközi konferenciája a "Fehérjék a gyógyszerkutatásban" című tudományos szimpózium.

Az előadások megnézhetők a jobb oldali linken.


videók

kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek felhívásai és első feladatsorai is. A versenyfeladatok készítői között egy ismerős nevet is találhatunk (Botlik Bence)! Az első forduló közeli beküldési határideje november 6.

Beküldési határidő hosszabbítás!

Új határidő: november 21. Aki már beküldte az is javíthatja. Hibajavítás: a H274 feladatban hibás, az ozonolízis terméke 3-acetil-5,6-dioxoheptanal és nem 5-etilheptán-2,3,6-trion.

Kökél 2017/4. szám

Herba Medica tanulmányi verseny

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete egy új biológia-kémia tanulmányi versenyt hirdet meg Herba Medica tanulmányi verseny néven. A verseny részletes leírása és a feladatok típusainak ismertetése a verseny honlapján olvasható.

a verseny honlapja

     

Tudomány–Szerelem–Médiabotrány

Könyvbemutatóval egybekötött exkluzív filmvetítés Marie Curie kémiai és fizikai Nobel-díjas tudós életéről. Részletek és regisztráció a program honlapján.

a program honlapja

Facebook oldal

     

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium szervezésében idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny. A verseny két online levelező fordulóból és az azokat követő zárthelyi döntőből áll. A jelentkezés feltételei és a levelező fordulók feladatsorai a verseny honlapján érhetőek el.
A jelentkezés és egyben az első forduló megoldásának határideje 2017. november 6.

 a verseny honlapja

tavalyi eredményeink

     

27. IFJÚSÁGI TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni. További részletek, feltételek a verseny honlapján.

a verseny honlapja

korábbi eredményeink a versenyen

     

Nemzetközi Kémiai Torna feladatai

A KÖKÉL tanévkezdő száma még mindig várat magára (de már nem sokáig). Előzetesként gondolkodtató feladatok érkeznek (a jövő évi Nemzetközi Kémiai Torna válogatója). Jelentkezés és további részletek a jobb oldali linkben találhatók.

részletek

részletek a Facebookon

     

Kémiai Nobel-díj 2017.

Ahogyan annakidején XX. század első felétől kezdődően az elektronmikroszkópia (fizikai Nobel-díj 1986.) forradalmasította a klasszikus sejtbiológiai kutatásokat, az idei Nobel-díjjal jutalmazott kutatók által továbbfejlesztett elektronmikroszkópos technika a XX. század végétől a szerkezeti biokémiáját forradalmasította. A krio-elektronmikroszkópia segítségével 2010-től festési és bonyolult vegyszeres fixálási eljárás nélkül, az élő szervezetekben előfordulóhoz nagyon közel álló (akár azzal azonos) szerkezetben, oldott állapotú fehérjék pontos, háromdimenziós térszerkezete tárható fel nagy fehérjemolekulák esetében is. A díjazottak: Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson.

hír a Nobelprize.org honlapon

hír az MTA honlapján

Jacques Dubochet hivatalos önéletrajza
 

   

Alkímia ma honlap

Észbontó honlap

Észbontó tervezett program

 

Ebben a tanévben is folytatódnak az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett programjai!

Az „Alkímia ma” előadásait csütörtök délutánonként 5 órától, általában minden második héten tartják. A programot kísérleti bemutató is kíséri, és minden előadás egy rövid ismertetővel kezdődik aktuális, kémiát érintő hírekről, programokról. Az első előadás október 19-én lesz.

Róka András tanár úr „Észbontó” című, kísérletekkel egybekötött előadásaival általában kéthetente péntek délutánonként 16 órától várja a közép- ill. általános iskolásokat. A programok elsősorban a kémia tananyag elmélyítését célozzák meg és feltárják a biológia és a fizika felé mutató kapcsolódási pontokat. Az első előadás október 5-én lesz.

Mindkét program ingyenes és előzetes regisztráció nélkül látogatható. Helyszín az ELTE lágymányosi épülete. További részletek a honlapokon.

   
   

Orvosi-élettani Nobel-díj 2017.

Az idei orvosi Nobel-díjat az élőlények napszakos (cirkadián) ritmusának molekuláris biológiai kutatásaiért ítélték oda. A három kutató (Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young) a napszakos ritmus mögött álló molekuláris sejtbiológiai, molekuláris genetikai mechanizmus szabályozás elemeit tárta fel, amelynek alapelvei minden soksejtű élőlényben hasonlóak.

hír a Nobelprize.org honlapon

hír az MTA honlapján

   
     

Az idén ősszel Budapesten az ELTE-n és az az MTA TTK-n került megrendezésre a Molecular Frontiers Alapítvány nemzetközi konferenciája a "Fehérjék a gyógyszerkutatásban" című tudományos szimpózium. A Molecular Frontiers fő célja, hogy a fiatal korosztály számára felkeltse az érdeklődést a molekuláris tudományok iránt. A budapesti konferenciára meghívott neves előadók a fehérje-biokémia nemzetközi szaktekintélyei közül kerültek ki, akik között a három Nobel-díjas tudós is volt. A délelőtti előadásokon a kutatók saját kutatási területüket mutatták be, a délutáni programokon pedig személyes találkozókra is sor került a diákokkal. Iskolánkat 18 tanuló képviselte a rendezvényen, így a középiskolák egyik legnépesebb csapatát alkottuk.

Molecular Frontiers honlap
magyar
Facebook oldal és honlap

     

Miért legyek kémikus?

ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézetének filmje.

 

video

     

Varga Ernő Kémiai Díj 2017.

Hagyományainknak megfelelően az évnyitón átadták a Varga Ernő Kémia Díjakat. Az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért és a Richter Gedeon Rt. által alapított díjat az előző tanév eredményei alapján kémiából kiemelkedő diákok kapják. Bár az eredeti kiírás szerint minden évben 4 tanuló részesül a díjban, az idei évben ez a keret kissé szűknek bizonyult, így végül 5 diák vehette át a díjat:
Mészárik Márk (10.c), Robin Balázs (10.a), Horváth Réka (11.a), Botlik Bence (12.a), Turi Soma (volt 12.c).

Gratulálunk!

A díjat iskolánk
 korábbi emblematikus
 kémiatanáráról
 
Varga Ernőről
 nevezték el.

     
     

A fipronil

A napokban kirobbant tojásbotrány főszereplője a fipronil nevű rovarölő szer. Az emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére ezt a vegyszert nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben, hosszabb ideig fogyasztva máj, pajzsmirigy és vesekárosodást okozhat. A vegyületet tartalmazó állatgyógyászati készítmények (bolha, tetű, kullancs ellen) Magyarországon is kaphatók és használhatók (Frontline).
A fipronil csak nagy mennyiségben mérgező az ember számára (LD50 értéke patkányban 97 mg/testtömeg kg). A vegyület az 1990-es években kifejlesztett fenilpirazol típusú rovarölő szer, amely az emberben is megtalálható GABAA-receptorra és egy a rovarokban lévő gátló glutaminsav receptorra hat, de a rovar GABA receptor sokszorosan érzékenyebb a fipronilra, mint az emberé, így a vegyület okozta akut mérgezés nehezen képzelhető el. Mivel a fipronil lebontása a májban történik és a lebontási termékek egy része erősen toxikus, így a fipronil májkárosító hatású és befolyásolja egyes gyógyszerek és hormonok (szteroidok, tiroxin) májban való átalakulását is, ezért hosszan tartó fogyasztása emberre is veszélyes lehet.

Fipronil (Wikipedia)

     

 A magyar csapat négy ezüstérmet szerzett a 49. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (Nakhon Pathom, Thaiföld) idei versenyén. Ezzel a résztvevő 79 ország közül (nem hivatalos rangsoban) a 10. lett.
Iskolánkat két tanuló, Turi Soma (12.C) és Botlik Bence (11.A) képviselte. A csapat tagja volt még Sajgó Mátyás (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) és Kalapos Péter (ELTE Trefort Ágoston Gimnázium, Budapest).

Gratulálunk!

a verseny magyar honlapja
a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

     
     

A moszkvai Lomonoszov Egyetemen június 26-30. rendezett Nemzetközi Kémiai Torna abszolút első helyezettje a magyar csapat lett.
Csapattagok: Arany Eszter, Dragan Viktor, Gräff Ádám Tamás, Mihályi Zsolt, Stenczel Tamás és a csapatkapitány Botlik Bence (aki iskolánk 11.A osztályos diákja).

Gratulálunk!

a verseny honlapja

     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban a tanév zárásaként olvashatók a versenyek eredményei és az utolsó fordulók megoldásai is.

Kökél 2017/3. szám

     

 

VERSENYEREDMÉNYEK

 

A Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatóján kialakult az idei 4 fős magyar csapat, amelynek az idén két Apáczais tagja is lesz: Botlik Bence (11.a) és Turi Soma (12.c). Szintén a válogatón elért eredmény alapján a jövő évi Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia magyar csapatába jutott Juhász Benedek (10.a).

A Curie Kémiaverseny országos döntőjében Zsiros Boldizsár (10.a) 2. helyezést, a Hevesy György Kémiaversenyen Sajósi Benedek (7.c) országos 16. helyezést ért el. A verseny döntőjén Sebőné Bagdi Ágnes tanárnő versenyfelkészítő munkájáért Hevesy-emlékérmet kapott.

Gratulálunk!

korábbi versenyeredményeink

     
     

Már lehet jelentkezni a 2017. évi Junior Természettudományi Olimpia (IJSO) idei felkészítőjére!
A verseny helyszíne, időpontja: Hollandia, Arnhem-Nijmegen,
2017. december 2-11.


Jelentkezési határidő: 2017. június 17.
e-mai
l: kemavill@inbox.com
A versenyről és a jelentkezés feltételeiről a verseny magyar honlapján találhattok részletes információkat.

a verseny magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

versenyfeladatok

korábbi eredményeink

     
     

Kiválósági ösztöndíj leendő első éves ELTE hallgatók számára

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara felhívja a leendő első éves hallgatóinak figyelmét, hogy a középiskolai tanulmányaik során kiemelkedő eredményeket felmutató diákok jó nyerési eséllyel pályázhatnak az UNKP (Új Nemzeti Kiválóság Program) 2017/2018-as fordulójában a Programban meghirdetett kiválósági ösztöndíjra. Az ösztöndíjra való jelentkezés részletei a honlapon.

felhívás ELTE TTK honlapján

     

 

 

AKI Kíváncsi Kémikus

 

MFA Nyári Iskola

 

Nyári kutatótáborok középiskolásoknak az MTA kutatóintézeteinek szervezésében

2017. június 25. és július 1. között kilencedik alkalommal fogadja a kutatni vágyó diákokat a Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete az „AKI Kíváncsi Kémikus” nyári kutatótáborban. A résztvevők egy héten keresztül dolgozhatnak különböző modern kutatási témákon az MTA Természettudományi Kutatóközpont laboratóriumaiban. A kémia és biológia iránt érdeklődő 10. és 11. osztályos középiskolások pályamunkával jelentkezhetnek a táborba.

Az Energiatudományi Kutatóközpont  Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete az idén is meghirdeti középiskolás diákok (9-11. osztály) számára az "MFA Nyári Iskola" nevű tudományos kutatótáborát Csillebércen 2017. június 26-30. között. Részletek a tábor honlapján.

Mindkét táborban való részvétel ingyenes, de a táborokba való felvétel nem automatikus (hiszen sokkal többen jelentkeznek, mint ahány hely van a táborokban). A jelentkezőknek át kell tanulmányozniuk az felkínált tudományos témákat, és pályázati formában kell jelentkezni. A beküldött pályázatok alapján választják ki a résztvevőket.

Kutatási témák és jelentkezési feltételek táborok honlapjain tekinthetők meg.

 
     

A Fény Világnapja

Előadássorozat diákoknak az MTA Disztermében május 16-án  14 órakor. Programok a rendezvény honlapján.

a rendezvény honlapja

     

Az 51. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiát április 23-29-én rendezték Kazahsztán fővárosában Asztanában. A hat fős magyar csapat Apáczais tagja Turi Soma (12.c) a versenyen ezüstérmet szerzett.
A magyar csapat minden tagja érmes lett (4 ezüst és 2 bronzérem).
 

Gratulálunk!


hír a Meridiánon

hír az ELTE honlapján
 

   
     

A Hevesy György Kárpát-Medencei Kémiaverseny megyei fordulóinak összesítése és felüljavítása után kialakult a döntőjének mezőnye. A döntő résztvevőinek listája a bal oldali linken megtekinthető.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

döntőbe jutottak:

7. osztály
8. osztály
 

korábbi évek feladatsorai

     

Április 22-én rendezték a Curie Környezetvédelmi Verseny országos fordulóját, ahol a 11. B osztályosok csapata (Tűz Boglárka, Vas Viktória és Zrupkó Eszter) harmadik helyezést ért el.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos oldala

     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjének eredményei

Április 21-23-án Szegeden az Irinyi János Kémiaverseny döntőjében iskolánk tanulói ismét szép szerepeltek. Az I.b és II.b kategóriában is sikerült első helyezést elérni (Robin Balázs - 9.A és Horváth Réka - 10.A, aki Irinyi-díjat is kapott). Részletes eredmények a jobb oldali linken érhetők el.

Gratulálunk a döntő minden résztvevőjének!

eredmények

a döntő honlapja

a verseny hivatalos honlapja

     

Az idei évben hatodik alkalommal hírdette meg az Európai Növénytudományi Szervezet a Fascination of Plants Day – A Növények Napja rendezvényét, melyhez az ELTE tanszékei interaktív programjaikkal csatlakoznak (május 18). Bár a programok alapvetően biológiai tematikájúak, a meghirdetett előadások és foglalkozások majdnem mindegyikének biokémiai vonatkozásai is vannak. Akit érdekel a biológia, a biokémia, azoknak javasoljuk a programok megtekintését a jobb oldali linken.

a növények napja

     
     

Lezárulta a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) idei első válogatója.

Az OKTV és a Kökél feladatmegoldó versenye alapján 5 Apáczais diák vett részt az idei válogatón. Turi Soma (12.C) első helyen, Botlik Bence (11.A) harmadik helyen, Juhász Benedek (10.A) tizedik helyen, Augusztin András (12.A) tizenegyedik helyen végzett.
Valamennyiüket – beleértve Horváth Rékát is (10.A), aki hátrébb végzett ugyan, de 10. osztályosként még sok lehetősége lesz később – meghívták a válogató második részébe is
.
Gratulálunk!

a verseny magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

     
     

Téged is érdekelnek a reáltudományok? Szeretettel várunk a VI. Eötvös Természettudományos Táborba! A Tábort 2017. július 24. és 30. között rendezi meg az ELTE Eötvös József Collegiuma, az ELTE Természettudományi és Informatikai Karai Budapesten. Mindazon diákok érdeklődésére számítunk, akikhez közel áll a matematika, az informatika, a fizika, a földrajz, a kémia vagy a biológia.
A tábor folyamán a diákok délelőttönként egy közös, majd egy kiscsoportos (a választott szekciónak megfelelő) előadáson vesznek részt. Ebéd után továbbra is szekciónkénti bontásban gyakorlati foglalkozások lesznek, melyeket többnyire az ELTE-n tartunk. A vacsorát követően ismerkedős-játékos foglalkozások közül lehet majd választani.

a tábor honlapja

Facebook-oldala

     
     

A kémia OKTV második és a döntő fordulóban elért eredmények alapján iskolánk tanulói az 1., 3., 8., 9., 12., 14., 15., 16., 26 és 29. helyezést érték el.

Gratulálunk!

az OKTV döntő eredményei

     
   

Oláh György (1927-2017)

Március 8-án, 90. születésnapja előtt néhány hónappal Beverly Hills-i otthonában elhunyt Oláh György, a XX. század egyik legmeghatározóbb kémikusa, akit a karbokationok kémiája területén végzett munkásságáért 1994-ben kémiai Nobel-díjjal tüntettek ki.

Oláh Gyögyről

   

   

Könyvajánló: Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából

Nem gondoltuk volna, hogy a vízilovak magas fényvédő faktort tartalmazó izzadsággal védekeznek a tűző nap ellen. De azt sem, hogy Shakespeare darabjaiból kiolvasható a drámaíró természettudományos érdeklődése és az asztrológusok iránti megvetése. Az is újdonság, hogy Jókai fölöslegesen méreti Berend Ivánnal az ózon mennyiségét, és valószínűleg az sem közismert, hogy a Royal Society of Chemistry Sherlock Holmes tudományos munkásságát 2002-ben tiszteletbeli tagsággal díjazta. Képzeletbeli személyt ilyen megtiszteltetés még nem ért!

Lente Gábor írásaiból azt is megtudjuk, hogy mely jelentős politikusok, lázadók, zeneszerzők voltak középszerű vagy tudományosan eredményes kémikusok. Sőt, az első tudományos konferenciáról is olvashatunk. Jóllehet, a megértéshez itt-ott a matek, a fizika, a kémia eszköztárával is rendelkeznünk kell, valójában azonban a természettudós különleges szemléletét ismerjük meg ebből a válogatásból.

 

 a könyv a kiadó honlapján

   

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny budapesti fordulójából 12 tanuló jutott tovább az országos döntőbe.

Gratulálunk!

a budapesti forduló eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     

Március 3-4-én rendezték az Oláh György Kémiaverseny országos döntőjét, ahol Kozák András (9.c) az I. kategóriában az 1., Mészárik Márk (9.c) a 4. helyezést ért el, Turi Soma (12.c) a IV. kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Gratulálunk!

a verseny honlapja


 

   

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny iskolai fordulójában induló 48 tanuló közül 33-an érték el a legalább 40 pontot (ami a dolgozatok továbbküldési ponthatára), a felüljavítás után 27 tanuló jutott a második (budapesti) fordulóba.
A második forduló időpontja: 2017. március 9.

Gratulálunk!

a budapesti fordulóba továbbjutók eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     
     

A Hevesy György Kémiaverseny kerületi fordulójában a hetedik osztályosok között Sajósi Benedek 2., Gerő Viktória a 6., Garam Bertalan 7. helyezést, a nyolcadikosak között Szabó Bence 7. helyezést ért el.
Gratulálunk!

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

   
     

A kémia OKTV döntőjébe jutottak

 II. fordulóban részt vett 16 tanuló közül 9 érte el a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt. Gratulálunk a döntőbe továbbjutóknak!
A döntő forduló időpontja: 2017. március 18. (szombat), 10 óra

továbbjutók

OKTV feladatok

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny iskolai fordulójában induló 48 tanuló közül 33-an érték el a legalább 40 pontot (ami a dolgozatok továbbküldési ponthatára). A végleges pontszámok és a továbbjutás csak a dolgozatok felüljavítása után dől majd el.

Gratulálunk!

az iskolai forduló eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     
     
kökél logo

Ismét megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó verseny 5 kategóriában, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) negyedik feladatsorai is.

A "Szakmai cikk" rovatban Botlik Bence, Gyűrűs Boldizsár és Herczeg Donát (11. a) cikkét olvashatjátok a kvázikristályokról, a "Gondolkodó" rovatban megtalálhatjátok Horváth Réka (10.a) feladatát, és a  "Versenyhíradó" részben Villányi tanár úr összefoglalóját az idei IJSO-ról.

Kökél 2017/2. szám

     
     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó verseny 5 kategóriában, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) harmadik feladatsorai is.

Kökél 2017/1. szám

     
     

Természettudományi csapatverseny az ELTE Bolyai Kollégium rendezésében

A Bolyai Kollégium, az ELTE természettudományos és informatikai tehetséggondozó műhelye idén ötödik alkalommal hirdeti meg levelezős csapatversenyét. A versenyre három fős, középiskolásokból álló csapatok jelentkezhetnek. A verseny matematika, fizika, kémia, földrajz, biológia és informatika feladatokat, illetve ezek keverékeit tartalmazza. Két levelező és egy döntő fordulóból áll.
A jelentkezés és az első forduló beküldési határideje 2017. február 20. Jelentkezés és további részletek a honlapon.

a verseny honlapja

 

Korábbi hírek, információk: 2014. - 2015. - 2016.

 

Elérhetőségünk:
III. emelet kémia megbeszélő

telefon: 267-0311/23 mellék

weblappal kapcsolatos kérések, problémák:
sepeti{kukac}freemail.hu

kémia terem

 

kémia labor