Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanárok

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Linkek

Képgaléria, videók

 

Hírek, információk - 2016.

 

Boldog Ünnepeket kívánunk!

Kémiai adventi naptár: Ebben a naptárban az advent napjaihoz kapcsolódó, kémiai ismereteket is tartalmazó érdekesség olvasható angolul és magyarul, a magyar fordítást Varga Flóra (9.c) készíti. A naptárt folyamatosan frissítjük!

kémiai adventi naptár (magyar fordítással)

eredeti angol változat:

karácsonyi kísérletek

   
     

A kémia OKTV II. fordulójába jutottak

A 23 továbbküldött dolgozatból 16 tanuló érte el a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt.

Gratulálunk!

továbbjutók felüljavított eredménylistája

feladatlap - megoldások

     
     

SciChallenge verseny

A verseny a természettudományok, a műszaki, mérnöki tudományok iránt érdeklődő fiatalokat célozza meg. Ha te is 10-20 év közötti tanuló vagy, benevezhetsz a versenyre és választhatsz egyéni vagy csoportos (maximum 3 fő) pályázati lehetőség között.
Nézz körül a javasolt témák között, vagy válassz önálló témát! Készítsd el a posztered, videód vagy prezentációd! Töltsd fel a Slideshare vagy Youtube oldalakra 2017. január 1. és 2017. április 30. között! Regisztrálj a www.scichallenge.eu oldalon és add be a pályaműved!

a verseny honlapja

     

IUPAC 100 LOGO verseny

2019-ben lesz 100 éves a IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség). Ebből az alkalomból diákok számára, három kategóriában (általános, középiskola és egyetem) logo tervező versenyt hirdet a IUPAC.
Ahhoz, hogy megpróbáld nem szükséges  egyetemi szintű kémia tudás, csak néhány jó ötletre van szükség! Részletek a IUPAC honlapján.

verseny meghirdetése a IUPAC honlapján

     

Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia (IJSO)

Véget ért Balin a 48 ország, 278 diák részvételével a 13. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia. A  magyar csapat egy arany, négy ezüst és egy bronzérmet szerzett (s ezzel az európaiak közül a második legeredményesebb csapat lett). Az iskolánkat képviselő Mészárik Márk (9.c) ezüstérmet szerzett.

Gratulálunk!

fényképek, hírek az idei versenyről

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

   

Iskolánk volt tanulója, Sályi Gergő
 az ELTE kiváló hallgatóit bemutató sorozatában!

hír az ELTE honlapján

film a Youtube-on

   
     

Műveltségi Verseny és Tehetségnap 2016.

Megvannak a biológia kategória kémia és biológia, és a természettudományi kategória kémia részeredményei. További részeredmények hamarosan.
Végleges összesítet eredménylista az iskolai honlapon jelenik majd meg.

A jobb oldali linkeken a biológia, a kémia, a fizika és a matematika feladatsorok és megoldások megtekinthetők.

A tehetségnapon készült videó és néhány fénykép is megnézhető.

biológia kategória:
kémia feladatsor - megoldások
biológia megoldások
részeredmények: biológia - kémia

termtud. kategória:
kémia feladatsor - megoldások
matematika feladatsor - megoldások
fizika feladatsor - megoldások
részeredmények: kémia - matematika - fizika

fényképek - videó

     
     

Jóváhagyta a IUPAC a 7. periódus 4 új elemének nevét

A IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) 2015. decemberi 30-i közleményével hivatalosan is teljessé vált a periódusos rendszer jelenleg utolsó, hetedik periódusa. A periódusban eddig számnévvel jelölt elemeinek végleges neve és vegyjele a felfedezők javaslata alapján:
113.: nihonium (Nh, a név Japán japán nevére utal), 115.: moscovium (Mc, az orosz főváros neve után), 117.: tennessine (Ts, Tennesse USA szövetségi állam neve után), 118.: oganesson (Og, Jurij Oganeszjan orosz magfizikus tiszteletére).

hír a IUPAC honlapján

     
     

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei

A 42 induló közül 23 dolgozat elérte a továbbküldéshez szükséges ponthatárt.

Gratulálunk minden résztvevőknek!

eredménylista

feladatlap - megoldások

     

Műveltségi Verseny és Tehetségnap az Apáczaiban 8. osztályosok számára

Hagyományos Műveltségi Versenyünk és a hozzá kapcsolódó programjaink
2016. november 26-án szombaton kerülnek megrendezésre.
Minden kémia iránt érdeklődő általános iskolást várunk a verseny természettudományi kategóriájára és az azt követő programokra. Jelentkezni az iskola honlapján
(verseny.apaczai.elte.hu) keresztül lehet november 17-éig.

iskolai honlap a jelentkezéshez

a Természettudományi kategória tájékoztatója

videó összefoglaló egy korábbi évről

fényképek a tavalyi évből

     
   

Filmajánló - Hópelyhek helyett

Emanuele Fornasier videóján  elektrokémiai redukcióval előállított fémkristályok növekedés látható (sokszorosára gyorsított felvételen).

a video itt nézhető meg

   
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó verseny 5 kategóriában, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) második feladatsorai is. A Versenyhíradó rovatban Turi Soma és Villányi tanár úr összefoglalóját is olvahatjátok.

Kökél 2016/5. szám

     
     

A BME-VBK VeBio Tehetség Csoportja a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az idei évben is (immár ötödször) megrendezi a Szakmai Nap rendezvénysorozatát a középiskolás diákok részére. Ennek keretében a tanév során négy alkalommal (szombati napokon) az egyetem kémia épületében tartunk szakmai találkozót. Ezek során egyrészt szakmai előadások hangzanak el, megismerkedhetnek az érdeklődők a vegyészmérnöki, biomérnöki és környezetmérnöki szakmákkal, illetve kémiai számítási gyakorlatot szervezünk a részükre.
A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

honlap, regisztráció

plakát

     
     

Október 31-én lezajlott iskolánban a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia utolsó válogatója, így kialakult a 6 fős magyar csapat. Iskolánkat Mészárik Márk (9.c)  képviselheti a versenyen, amely december 2-11. lesz Bali szigetén.
Jó utat és sikeres szereplést kívánunk az egész csapatnak!

magyar honlap

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

versenyfeladatok

     

Dohányosok figyelmébe ajánljuk!

Az alábbi három lapon a dohányfüst kémiai összetételérő és a dohányzás káros hatásairól olvashattok.
Biztosan megéri kipróbálni?

Napi egy doboz cigaretta = 150 mutáció

A cigaretta eltitkolt összetevői

A dohányzás és következményei

október 31.

Egy rövid videót (csak óvatosan a kipróbálással) és a "sütőtök kémiáról" szóló oldalt ajánljuk figyelmetekbe.

zöld láng a sütőtökben

sütőtök kémia

kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó verseny 5 kategóriában, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) első feladatsorai is.

Kökél 2016/4. szám

     

Kémiai Nobel-díj 2016.

Az idei kémiai Nobel-díjat molekuláris méretű gépként használható különleges szintetikus szerves molekulaszerkezetek kutatásáért ítélték oda három kutatónak.

Jean-Pierre Sauvage elsőként hozott létre mechanikusan kapcsolódó molekulaláncot (katenán), Fraser Stoddart molekuláris tengelyen elhelyezkedő mozgásra képes gyűrűt szintetizált (rotaxán), míg Bernard Feringa volt az első, aki működő molekuláris motort készített.

hír a Nobelprize.org honlapon

hír az Indexen

katenánok      rotaxánok
Feringa kutatócsoport honlapja

     

Laborkaland kémiaverseny középiskolásoknak
A Laborkaland Online egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető internetes kémiaverseny, amelynek
feladatait a mindennapi élethez is kapcsolódnak. Olyan középiskolás diákok részvételi számítanak a szervezők, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk! A feladatokat egy rövid regisztráció után lehet megoldani. A fődíj: látogatás egy igazi vizsgálólaboratóriumban a Laborkaland oktatási nap során, ahol a legmodernebb berendezéseket is ki lehet próbálni, majd a Csodák Palotájában érdekes kémiai kísérletek várják a nyerteseket.

A versenyre való jelentkezés és további részletek a honlapon.

a verseny honlapja

     

Versenykiírás, részletek, jelentkezés a verseny honlapján, határidő: október 28.

A verseny két internetes és egy döntő fordulóból áll. A feladatok megoldásához középiskolai természettudományos (elsősorban kémiai, de emellett fizikai és biológiai) ismeretek szükségesek. A levelező fordulókban előfordulnak a középiskolai tudáson túlmutató, azonban ahhoz szorosan kapcsolódó kérdések.

a verseny honlapja

     
     

Kémia OKTV
A kémia OKTV első fordulója november 21-én (hétfőn) 14 órakor, a második forduló január 23-án (hétfőn) 10 órakor, a döntő forduló március 18-án (szombaton) 10 órakor lesz. Jelentkezni a szaktanároknál lehet. Kérünk mindenkit, hogy ellenőrizze a jelentkezését szeptember 18-23. között a tanári melletti hirdetőtáblán!

Figyelmetekbe ajánljuk, kissé rendhagyó módon, a Vizuális kultúra OKTV-t is, az első forduló témája: PRIZMA – A tudomány élménye: A tudomány csodálatos jelenségei és képi világa is kiindulási pontja lehet a művészi alkotásoknak. Részletek a kiírásban.

kémia OKTV feladatok

hivatalos kémia versenykiírás

hivatalos vizuális kultúra versenykiírás

     
     

Ebben a tanévben is folytatódnak az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett programjai!

Az „Alkímia ma” előadássorozat az idén kezdi tizenötödik évadját. Az előadásokat az ELTE lágymányosi épületében csütörtök délutánonként 5 órától, általában minden második héten tartják. A programot kísérleti bemutatók is kíséri, és minden előadás egy rövid ismertetővel kezdődik aktuális, kémiát érintő hírekről, programokról.

Róka András tanár úr „Észbontó” című, kísérletekkel egybekötött előadássorozata általában kéthetente péntek délutánonként 16 órától várja a közép- ill. általános iskolásokat, szintén ELTE lágymányosi épületében. Ez a sorozat elsősorban a kémia tananyag elmélyítését célozza, feltárja a biológia és a fizika felé mutató kapcsolódási pontokat és nagy hangsúlyt helyez a kísérletes illusztrációra.

Mindkét program ingyenes és előzetes regisztráció nélkül látogatható.

Alkímia ma honlap

Észbontó honlap

     
   

Szavazzatok Vörös Tamás volt apáczais diákunkra a MOL jubileumi pályázatán!

Tamás jelenleg az ELTE PhD hallgatója, 2009-ben érettségizett iskolánkban természettudományi tagozaton, de azóta is gyakran megfordul nálunk, leggyakrabban azért, mert az IJSO-ra készülő csapat felkészítésében is aktív részt vállal.

itt lehet szavazni

   
   

Kutatók Éjszakája: 2016. szeptember 30. - Ezen az éjszakán a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek nyitják ki kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait.
A programok ingyenesek, de legtöbb esetben előzetes regisztrációhoz kötöttek és a férőhelyek száma korlátozott! A regisztráció szeptember 8-án 00.00-kor indul! Regisztrálni a Kutatók Éjszakája hivatalos honlapján keresztül lehet.
 

Külön felhívjuk a figyelmet Botlik Bence (11.a) előadására az  ELTE TTK-n (19.00-19.30), amelyben a kvázikristályokról lesz szó.

Kutatók Éjszakája hivatalos honlap

Botlik Bence előadása

iskolai projekt a
 kvázikristályokról

   
     

A Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpia csapatának első válogatóján
Mészárik Márk (9.c) és Kozák András (9.c) bejutott a 9 fős szűkebb keretbe.
Közülük kerül majd ki az a 6 diák, aki decemberben Balira utazhat az IJSO-ra.

magyar honlap

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

versenyfeladatok

     
     

Varga Ernő Kémiai Díj 2016.

Hagyományainknak megfelelően az évnyitón átadták a Varga Ernő Kémia Díjakat. Az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért és a Richter Gedeon Rt. által alapított díjat az előző tanév eredményei alapján kémiából kiemelkedő diákok kapják. Bár az eredeti kiírás szerint minden évben 4 tanuló részesül a díjban, az idei évben ez a keret nagyon szűknek bizonyult, és végül rendhagyó módon összesen 8 diák vehette át a díjat:
Mészárik Márk (9.c), Kozák András (9.c), Juhász Benedek (10.a), Kovács Domonkos (10.a), Hegyi Mihály (10.d), Botlik Bence (11.a), Turi Soma (12.c) és Perez-Lopez Áron (volt 12.a).

Gratulálunk!

A díjat iskolánk
 korábbi emblematikus
 kémiatanáráról
 
Varga Ernőről
 nevezték el.

     
     

LeS (Ludicrum et Scientiam)
Előadás- és beszélgetés-sorozatot szeptembertől az Apáczaiban

Az első félév során 9, szaktekintélynek számító előadó fog ellátogatni az Apáczaiba egy előadás és utána egy beszélgetés erejéig. A témák a stoppolástól, a kalandos utazásoktól egészen a plazmafizikáig terjednek. Az előadások ingyenesek és 15.15-kor kezdődnek a Színházteremben.
szeptember 8. - Mérő László: Átlagisztán és Extremisztán tudománya
szeptember 26. - Pál Csaba: Antibiotikumok és baktériumok Achilles-ina
október 13 - Pokol Gergő: Hogyan hozzuk le a Napot a Földre ...

hír a Meridiánon

     
   


hír a Meridiánon
korábbi eredményeink

A magyar csapat négy ezüstérmet szerzett a 48. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (Tbiliszi, Grúzia) idei versenyén.
Iskolánkat két tanuló, Perez-Lopez Áron (12.a) és Turi Soma (11.c) képviselte. A csapat tagja volt még Kovács Dávid Péter és Stenczel Tamás Károly.

Gratulálunk!

   
     

IUPAC névjavaslat az eddig számnevekkel jelölt elemekre

A IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) 2015. decemberi 30-i közleményével hivatalosan is teljessé vált a periódusos rendszer jelenleg utolsó, hetedik periódusa. A periódusban eddig számnévvel jelölt elemeinek neve és vegyjele a felfedezők javaslata alapján:
113.: nihonium (Nh, a név Japán japán nevére utal), 115.: moscovium (Mc, az orosz főváros neve után), 117.: tennessine (Ts, Tennesse USA szövetségi állam neve után), 118.: oganesson (Og, Jurij Oganeszjan orosz magfizikus tiszteletére).
A IUPAC által elfogadásra javasolt nevekkel kapcsolatban november 8-ig lehet megjegyzéseket tenni, csak ezután következik majd a nevek véglegesítése.

hír a IUPAC honlapján

hír a ScienceBits blogon

   

hír az Origón

   

magyar honlap

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

versenyfeladatok

Már lehet jelentkezni a 2016. évi Junior Természettudományi Olimpia (IJSO) felkészítőjére!
A verseny helyszíne, időpontja: Bali, Indonézia, 2016. december 2-11.

Jelentkezési határidő: 2015. június 14.
A jelentkezés feltételeiről a verseny magyar honlapján lehet további információkat találni.

   

2016. május 27-39-én rendezték Egerben a
Hevesy György Kémiaverseny országos döntőjét.

A versenyen Mészárik Márk (8.c) 1. helyezést, Kozák András (8.c) 2. helyezést ért el. Márk a legjobb írásbeli dolgozata alapján dicséretben is részesült, és a legjobb szóbeliző versenyző különdíját is elnyerte.
 

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

 
     

Lezárulta a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) idei válogatója. Az OKTV és a Kökél feladatmegoldó versenye alapján 4 Apáczais diák vett részt az idei válogatón. Perez-Lopez Áron (12.a) első helyen, Turi Soma (11.c) pedig harmadik helyen jutott be a  Grúziában (Tbilisziben) megrendezésre kerülő IChO négy fős magyar csapatába. Botlik Bence (10.a) korosztályához képest szintén nagyon szépen teljesített, nyolcadik helyen végzett.
Gratulálunk!

a verseny magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

     
   

EUSO 2016.

2016. május 7-14. között rendezték Észtországban az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t). A magyar csapat tagjaként Botlik Bence (10.a) ezüstérmet szerzett.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

   
   

hír a Meridiánon

hír az ELTE Kémiai Intézetének honlapján

Az 50. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiát május első hetében Moszkvában rendezték. Az idén a négy fős magyar csapatnak két Apáczais tagja is volt. A csapat 2 ezüst és 2 bronzérmet szerzett, az Apáczais résztvevők közül Turi Soma (11. c) ezüstérmet, Botlik Bence (10.a) bronzérmet kapott.
 

Gratulálunk!

   
     

A Richter Gedeon Rt. kitüntetése

Iskolánk jelölése alapján a Richer Gedeon Rt. Genius Loci Díj-ban részesült. A Genius Loci Díj - "Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díj célja, hogy  elismerje a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit. Az elismerést olyan hosszú távú tehetségtámogató programok kapják, amelyek a vállalkozások részéről a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a cégek és a tehetséggondozó szervezetek közös munkájának eredményeként kínálnak fejlődési lehetőséget tehetséges fiataloknak.

hír a MATEHESZ honlapján

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjének eredményei

Április 22-24-én Szegeden az Irinyi János Kémiaverseny döntőjében iskolánk tanulói szép eredményeket értek el, legjobb eredményeink: I., II. és III. helyezés (utóbbi két kategóriában is).

Gratulálunk a döntő minden résztvevőjének!

eredmények

a döntő honlapja

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Versenyeredmények

A kémia OKTV második és a döntő fordulóban elért eredmények alapján iskolánk tanulói az 2., 8., 10., 14., 15., 16., 21., 23. és 26. helyezést érték el.
A döntő résztvevői figyeljék a Kémiai Diákolimpia honlapját!

A Hevesy György kémiaverseny budapesti fordulóján 4 tanulónk vett részt, helyezéseik: 2-3., 14., 23., 26-29.

A Curie kémiaverseny területi döntőjének eredménye alapján 4 tanuló az országos döntőbe jutott, ahol a két legjobb eredmény egy 2. és egy 7. helyezés.

 Curie környezetvédelmi versenyen a 8.c osztályosok csapata az országos döntőben bronz fokozatot kapott, 7. helyezést ért el.

A Bolyai Természettudományi verseny országos döntőjén a 8.c osztály csapata 5. helyezést ért el.

 Gratulálunk!

az OKTV döntő eredményei

Kémiai Diákolimpia honlapja

 

Hevesy eredmények
feladatlapok

 

Curie és Bolyai eredmények

     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

A verseny budapesti fordulójának eredménye alapján 10 tanuló továbbjutott az országos döntőbe. A négy gimnáziumi kategória közül háromban iskolánk tanulói szerezték meg az első helyet.
Minden résztvevőnek gratulálunk!

eredmények

feladatlapok

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Átütő erejű szerves kémiai újítás magyar kutatóktól

A Novák Zoltán vezetésével működő MTA-ELTE „Lendület” Katalízis és Szerves Szintézisek Kutatócsoport munkatársai új, hatékony katalitikus eljárást fejlesztettek ki szerves molekulák C-H kötés aktiválásán keresztül megvalósított módosítására. Az Angewandte Chemie International Edition című kémiai folyóirat 2016. február 5-i számában a hazai kutatók legfrissebb publikációját kiemelt cikknek választották. A cikk egyik szerzője, a kutatócsoport egyik tagja iskolánk volt tanulója, Sályi Gergő is.

hír az ELTE oldalán

további részletek a publikációról a kutatócsoport honlapján

Magyar Tudomány Ünnepe 2014. (video - Novák Zoltán és Sályi Gergő)

     
     

A kémia OKTV döntőjébe jutottak

 II. fordulóban részt vett 18 tanuló közül 9 érte el a továbbjutáshoz szükséges ponthatárt. Gratulálunk a döntőbe továbbjutóknak!
A döntő forduló időpontja: 2016. március 19. (szombat), 10 óra

továbbjutók

OKTV feladatok

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny iskolai fordulójában induló 48 tanuló közül 31-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. Az eredmények összesítése és a felüljavítás után 24 tanuló továbbjutott a budapesti fordulóba.

Gratulálunk!

a budapesti fordulóba jutottak

feladatlapok

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Az Apáczai Gimnázium 11.a. osztály komplex természettudományi tagozatának "Komplex" nevű csapata, kezükben komplexekkel.

Egy verseny (Semmelweis Egészségverseny) szempontjából fontos lenne, hogy akinek tetszik, vagy csak támogatni akarja a csapatot, "lájkolja" az eredeti képet!

Köszönjük!

itt lehet lájkolni

     
     

A Curie kémiaverseny területi döntőjében
8. osztályosak között Kozák András 1., Mészárik Márk 5. helyezést ért el,
 a 9. osztályosak között Zsíros Boldizsár 1. , Polyák Petra 5. és Janik Attila 15. helyezett lett.
Gratulálunk!

a verseny honlapja

     
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny iskolai fordulójában induló 48 tanuló közül 31-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. A végleges pontszámok és a továbbjutás csak a dolgozatok felüljavítása után dől el.

Gratulálunk a továbbküldhető dolgozatot íróknak!

az iskolai forduló eredményei

feladatlapok

a verseny hivatalos honlapja

     

A Hevesy György Kémiaverseny kerületi fordulójában a nyolcadik osztályosok között Kozák András és Mészárik Márk holtversenyben 2., Nagy Csenge 3. helyezést, a hetedik osztályosak között Mák Tamás 4. helyezést ért el. Gratulálunk!

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

   
     
BOLYAI
VERSENY

A Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóján elért eredménye alapján a 7.d osztályosok csapata 6., a 8.c osztályosok csapata 1., a 8.d csapata 4. helyezést ért el. Az 1. helyezett csapat ezzel az eredményével bejutott az országos fordulóba. Gratulálunk a résztvevőknek!

a helyezett csapatok

a verseny honlapja

     

EUSO 2016.

2016. május 7-14. között rendezik Észtországban az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t). A magyarországi válogató eredménye alapján Botlik Bence 10.a osztályos tanuló a versenyre induló magyar csapat tagja lett.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

   
     

Curie versenyek, továbbjutók, területi eredmények

Az első forduló eredménye alapján a környezetvédelmi verseny területei döntőjébe jutott a 8.c osztály csapata (Kozák András, Mészárik Márk, Pfisztner Sebestyén). A csapat a 2016. február 13-án megrendezett területi döntőn 1. helyezést ért el.

Az első forduló eredménye alapján a kémiaverseny területi döntőjébe jutottak:
8. osztály: Mészárik Márk (1-2. helyezés), Kozák András (9-11. helyezés)
9. osztál
y: Zsíros Boldizsár (4-6. helyezés), Polyák Petra (8. helyezés) Janik Attila (13-15. helyezés).

Gratulálunk!

tájékoztató a kémia körzeti fordulóról

a verseny honlapja

     

Egy tanulságos cikk az E-szám mentes élelmiszeripari termékekről.

E-szám-mentes jó étvágyat!

E-számok Wikipédia

     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanévben meghirdetett Kökél versenyek (feladatmegoldó, német és angol fordítási verseny és a "Keresd a kémiát!" verseny) harmadik fordulójának feladatsorai is ebben vannak.

a 2016/1. szám
elérhetősége

     
     

Az ELTE Bolyai Kollégiuma természettudományos levelezős versenyt hirdet a 9-12. évfolyamosok számára. A feladatok lefedik a középiskolai természettudományos tantárgyak teljes spektrumát. A feladatsor tartalmaz matematika, fizika-, kémia-, földrajz-, biológia-, és informatikafeladatokat, ezért érdemes különböző érdeklődési körű tanulóknak egy csapatba kerülni.
A versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várják. Jelentkezési határidő, és az első forduló megoldásának beküldési határideje: 2016. február 19.
A jelentkezés és részletes információ a verseny honlapján.

 a verseny honlapja

     
     

15 éves a Wikipédia

Serdülő korba lépett a legnagyobb virtuális enciklopédia.
Mielőtt nem létezett sci-fi írók álmodtak róla, kezdetei kicsit (finoman szólva) zavarosak, az indulása idején a legtöbben abszurdnak tartották, hogy egy bárki által szabadon szerkeszthető lexikon tartalmilag megbízható lehet, régebben szinte tilos volt komoly műben hivatkozni rá, mint forrásra. Ma viszont megkerülhetetlen, valamiről nem tudni azt, ami a wikiben is olvasható, súlyos tájékozottságot jelent, tankönyvek (ingyenes) forrása (néha talán túlzottan is), és ma már komoly szaktudományos cikkben is szabad hivatkozni rá.

A magyar nyelvű változat 2003. július 8-án indult és ma közel 380 000 szócikket tartalmaz, ezzel szócikkszámát tekintve 23. a nyelvi változatok között.

Mindenkit bíztatunk mi is, bátran olvassa, ha tájékozódni szeretne, mert általában megbízható és érthető forrás, de ne csak nézze, írja is bátran, bővítse, hiszen van még benne üres hely és van még hiányos tartalom bőven.
 

Wikipédia

15 éves a Wikipédia

Wikipédia: Kémiaportál

     

Teljessé vált a periódusos rendszer 7. periódusa

A tavalyi év egyik utolsó híre volt, hogy a IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry - Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség) 2015. decemberi 30-i közleményével hivatalosan is teljessé vált a periódusos rendszer jelenleg utolsó, hetedik periódusa.
A periódusos rendszer legutolsó elemeinek vizsgálatát az nehezíti, hogy csak nagyon kevés atomot tudunk belőlük előállítani és élettartamuk is nagyon kicsi (néhányszor 10 ms felezési idő, a legutolsó másodperces nagyságrendű felezési idővel rendelkező elem a 114-es rendszámú flerovium). Az első, még 1940-ben előállított mesterséges transzurán elemnek a neptúniumnak (Z = 93) több mint kétmillió évnél nagyobb felezési idejű izotópja is van.
Most, hogy kiegészült a 7. periódus, a hír esztétikai jelentőség vitathatatlan: egy teljes sor zárja az ismert elemek táblázatát (és 2016-ban várhatóan az elemek végleges nevét és vegyjelét is elfogadják majd, így eltűnhetnek a számnevekre utaló ideiglenes nevek).
Ezen elemek elméleti jelentőségét az adja, hogy az előállításukhoz használt magreakciók vizsgálata, majd az előállított atomok tulajdonságainak megismerése az atommagok szerkezetére, a magerőkre és az elektronszerkezetre vonatkozó modellek tesztelését teszi lehetővé.
A legnagyobb rendszámú, tudományos kutatáson túli gyakorlati jelentőséggel is bíró elem a kalifornium (Z = 98), amelyet neutronforrásként reaktortechnikában, neutron-radiográfiában és orvosi diagnosztikában és sugárterápiában is használnak. A hétköznapi életben is találkozhatunk olyan ionizációs füstérzékelőkkel, amelyek ameríciumot (Z = 95) tartalmaznak.

 

hír a IUPAC honlapján

hír az Origón

hír az Indexen

a kalifornium felhasználásáról

amerícium a füstjelzőben

     

 

Korábbi hírek, információk: 2014. - 2015.

 

Elérhetőségünk:
III. emelet kémia megbeszélő

telefon: 267-0311/23 mellék

weblappal kapcsolatos kérések, problémák:
sepeti{kukac}freemail.hu

kémia terem

 

kémia labor