Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanáraink

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Képek, videók

 

 

Aktuális hírek, információk

 

IV. Nemzetközi Kémiai Torna

A napokban lezárult válogató eredményei alapján az idei IChTo csapatába négy diákunk jutott: Almási Balázs (12.a), Kósa Zoltán (11.a), Kozák András (12.c) és Mészárik Márk (12.c).
Gratulálunk!

a verseny Facebook oldala

     

 

Boldog, békés karácsonyt kívánunk honlapunk látogatóinak!

 
 

A téli szünet előtt a digitális 7.D osztály tanulói Varga Bence tanár úr vigyázó szemei mellett végre beszabadultak a kémialaborba, ahol az ott használt oldatok készítésében működtek közre. A vidám hangulatú foglalkozás végén a munka gyümölcsével készítettek csoportképet.

 

A kémia OKTV I. fordulójából továbbjutók eredményei

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 20 induló közül 15-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt, s akik közül a felüljavítás után 11-en jutottak a második fordulóba.

Gratulálunk!

a második fordulóba továbbjutók eredményei

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

16. Junior Természettudományi Olimpia (IJSO)

A magyar csapat 1 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett a Katarban megrendezett Junior Természettudományi Diákolimpián. Iskolánkat idén Dóra Márton (10.A, ezüstérem) és Papp Marcell (9.B, bronzérem) képviselte. Gratulálunk a csapat minden résztvevőjének!

     
     

VIII. "Az ember alkotta anyag - a XXI. század anyaga" konferencia

Az idei évben már nyolcadik alkalommal rendezte meg a a Magyar Műanyagipari Szövetség polimerekkel kapcsolatos konferenciáját középiskolások számára. Ahogyan az eddigi alkalmak során mindig, most is részt vettünk az előadásokon, amelynek központi témájaként - innovációs területek, a polimer habszerkezetek és a mindig megújuló 3D nyomtatás mellett - az idén a diákok részt vehettek Czigány Tibor akadémiai székfoglaló előadásán, majd személyesen is beszélgethettek több kutatóval az „Ebédelj akadémikussal” program keretében.

Czigány Tibor előadása a konferencián

     

Irány az Apáczai! verseny - 2019. november 23.

A versenyfeladatsorok megoldásai a jobb oldali linken elérhetők (november 23-án délutántól).

A kémia és biológia kategória versenyeredményei már elérhetők a jobb oldali linkeken.

kémia feladatlap megoldásai

kémia eredmények

biológia feladatlap megoldásai

biológia eredmények

     

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 20 induló közül 15-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. A dolgozatok végleges pontszáma és a továbbjutáshoz szükséges ponthatár a dolgozatok felüljavítása után alakul majd ki!

az első forduló eredményei

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

Irány az Apáczai! verseny 8. osztályosok számára

Nyolcadik osztályosok számára szervezett hagyományos versenyünk és a hozzá kapcsolódó bemutatkozó programjaink 2018. november 23-án szombaton 9-órától kezdődően kerülnek megrendezésre (9-től verseny, 11-től ill. 12.30-tól a természettudományi tagozat bemutatása és kísérletek).
Minden kémia és más természettudományok iránt érdeklődő általános iskolást várunk a versenyre és az azt követő programokra is. Jelentkezni az iskola honlapján (jobb oldali link) keresztül lehet
2018. október november 14-ig.

regisztrációs felület a versenyre

a természettudományi kategória tájékoztatója
 

videó egy korábbi évről

   

Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny

2019. november 5-én és 6-án Szegeden rendezett Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyen, amelyen 3 fős csapatok fizika, biológia és kémia feladatok révén mérkőztek meg, az iskolánkat képviselő Arany Ászok csapat (Kozák András 12.c, Simon Vivien 11.a és Mészárik Márk 12.c - bal oldali kép) 3. helyezést értek el. Az Eukapióták nevű csapatunk pedig (Ambrus Barbara 11.a, Radnai Réka 11.a és Almási Balázs 12.a - jobb oldali kép) 4. helyezett lett.

     
     

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév második KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2019/20. tanévben meghirdetett Kökél versenyek második feladatsorai is.

A második forduló beküldési határideje december 16.

kökél logo

KÖKÉL 2019/5. szám

 

16. Junior Természettudományi Olimpia (IJSO)

A Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpiát ebben az évben december 3-12. között Katar rendezi meg az ország fővárosában Doha-ban. A verseny utolsó válogatóján kialakult a 6 fős magyar csapat, amelynek az idén két Apáczai tagja is lesz: Dóra Márton (10.A) és Papp Marcell (9.B).

Gratulálunk!

az IJSO magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

     

Egy régi ismerős: a DDT

Az 1874-ben előállított DDT rovarölő hatást 1934-ben fedezte fel Paul Herman Müller (aki ezért a felfedezésért orvosi Nobel-díjat kapott 1948-ban). A negyvenes évek során a DDT alkalmazásának is köszönhetően jelentősen visszaszorultak a rovarok által terjesztett fertőző betegségek (malária, tífusz, sárgaláz) és a növénytermesztésben is eredményesen alkalmazták a termésmennyiség növelésre. Csakhogy a DDT (és származékainak) lebomlása a természetben igen lassú folyamat és fogyasztók testében felhalmozódva számos problémát okozhat: megzavarja a madarak és emlősök ivari hormonműködését, fejlődési rendellenességeket okoz és valószínűleg rákkeltő hatású is.   Ezt felismerve Magyarország a világon elsőként tiltotta be 1968-ban a DDT további használatát, de maláriás területeken, a WHO ajánlása mellett ma is használatos beltéri rovarirtószer (mert olcsó, gyors és nagyon tartós hatású).

2019. októberében a Journal of the American Chemical Society és a The New York Times is beszámolt arról, hogy újra felfedeztek egy a DDT-vel nagyon hasonló szerkezetű rovarirtót (DFDT), amely már kis dózisban is sokkal hatásosabb és környezeti hatásai is enyhébbek lehetnek.

eredeti cikk: J. Am. Chem. Soc. - New York Times
magyar cikk

wikipédia: DDT (magyar)
DDT (német)
DFDT (angol)

Darvas Béla cikke a DDT-ről

Rachel Carson: Néma tavasz

     

Kémiai Nobel-díj 2019

Az idei kémiai díjat három olyan tudós kapta, akiknek munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ma az újratölthető elektronikai eszközeinkben könnyű, olcsó és hosszú ideig használható lítiumion-akkumulátorok működhetnek. Ezek az akkumulátorok tették azt is lehetővé, hogy ma már nagy hatótávolságú elektromos autók közlekedhetnek az utakon, és a megújuló energiaforrásokból, napenergiából és a szélenergiából származó energia tárolása is gazdaságosan megoldható. A Li-akkumulátor létrehozásával a hetvenes évek olajválságának idején  először Stanley Whittingham foglalkozott. Az általa kifejlesztett akkumulátorok még költséges titán-diszulfid katódot és veszélyes fémlítium anódot tartalmaztak. John Goodenough és Akira Yoshino munkásságának eredményeként kerültek kereskedelmi forgalomba a kilencvenes évek elején az első Li-akkumulátorok, amelyekben már fém-oxid alapú katód és Li-grafit anód működött.

hír a nobelprize.org honlapon

két kémia érettségi feladat, amelyben a Li-akkumulátor szerpel:
2006 - 2016

Li-ion akkumulátor (Wikipédia)

     

III. Herba Medica Tanulmányi Verseny

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete az idén is meghirdette a Herba Medica Tanulmányi Versenyt. A tavalyi évhez hasonlóan a verseny két online fordulóból és egy szegedi országos döntőből áll. Az előző évi feladatsorok és a döntő forduló anyaga, a jelentkezés módja a verseny honlapján olvasható.
Regisztrációs határidő: 2019. október 31.

 

 a verseny honlapja

a verseny Facebook oldala

Átadták a Richter Gedeon Nyrt. Talentum Alapítvány ösztöndíját

2019. október 2-án ünnepélyes keretek között adták át a Richter Gedeon Talentum Alapítvány ösztöndíjait a Richter Centenáriumi Emléktárban.
A 2019/2020. tanévben az országból összesen 10 középiskolás diák kapta meg ezt az elismerést. Nagy öröm számunkra, hogy ebből a tíz diákból kettő is iskolánk tanulója: Almási Balázs (12.a) és Kozák András (12.c).

Gratulálunk!

 hír a Meridiánon

   

Az idei a tanévben is folytatódnak az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett programjai!

Az „Alkímia Ma” előadásai csütörtök délutánonként 5 órától, általában minden második héten zajlanak. Az előadások egy-egy érdekes, aktuális téma tudományosan pontos, de közérthető áttekintéseit adják. A programot általában kísérleti bemutató is kíséri. Az első előadás október 17-én lesz.

Róka András tanár úr „Az elektronok színháza” című, kísérletekkel egybekötött előadásaival havonta egy alkalommal péntek délutánonként 16 órától várja a közép- ill. általános iskolásokat. A programok elsősorban a kémia tananyag elmélyítését célozzák meg és feltárják a biológia és a fizika felé mutató kapcsolódási pontokat.

Mindkét program ingyenes és előzetes regisztráció nélkül látogatható. Helyszín az ELTE lágymányosi épülete. További részletek a honlapokon illetve a plakáton.

Az elektronok színháza

Alkímia Ma

   

IV. Nemzetközi Kémiai Torna

Már lehet gondolkodni a jövő évi Nemzetközi Kémiai Torna problémáinak megoldásain!
A jövőre negyedik alkalommal megrendezésre kerülő kémiai vitaversenyen előre megadott problémákhoz kell megoldási javaslatokat kidolgozni, majd ezeket a megoldásokat kell bemutatni és megvédeni.
A verseny hazai válogatójának szabályai és témái a verseny Facebook oldalán olvashatók. 

a verseny Facebook oldala

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A tanév első KÖKÉL-számában olvashatók többek között a 2019/20. tanévben meghirdetett Kökél versenyek felhívásai és első feladatsorai is.

Az első forduló beküldési határideje november 4.

kökél logo

KÖKÉL 2019/4. szám

   

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium szervezésében idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny. A verseny online levelező fordulókból és az azokat követő döntőből áll. A jelentkezés feltételei és a levelező fordulók feladatsorai a verseny honlapján érhetőek el.
A jelentkezés és egyben az első forduló megoldásának határideje
2019. november 3.

a verseny honlapja

Kutatók Éjszakája 2019.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén először két napon át, szeptember 27-én és 28-án lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A számos egyetemen és kutatóhelyen zajló programokról a Kutatók Éjszakája honlapon lehet részletesen tájékozódni. A programok egy része regisztrációhoz kötött a korlátozott létszám miatt, és a helyek általában nagyon hamar elfogynak.

A regisztráció szeptember 14-én éjfélkor indul!

a program honlapja

     

Varga Ernő Kémiai Díj 2019.

Hagyományainknak megfelelően az évnyitón átadták a Varga Ernő Kémia Díjakat. Az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért és a Richter Gedeon Rt. által alapított díjat az előző tanév eredményei alapján kémiából leginkább kiemelkedő diákok kapják.
Az idei évben díjazottak:
Bagu Bálint (9.a), Simon Vivien (10.a), Soós Anita (10.a), Almási Balázs (11.a), Kozák András és Mészárik Márk (11.c), Juhász Benedek (12.a).

Gratulálunk!

A díjat iskolánk korábbi emblematikus kémiatanáráról
 
Varga Ernőről nevezték el.

     

Augusztus 20-25-én rendezték a Moszkvában a III. Nemzetközi Kémiai Tornát.
 
A versenyen induló két magyar csapat közül az egyik arany, a másik bronz érmet szerzett. Az aranyérmes csapat 6 tagja közül ketten Apáczaisok voltak: Kozák András (11.c) és Mészárik Márk (11.c). A bronzérmes csapat Apáczais tagja Almási Balázs (11.a) volt. Az egyéni eredmények alapján a verseny legjobbja Mészárik Márk, aki egyben a legjobb előadó is lett, a második legjobb egyéni versenyzőnek Almási Balázs bizonyult.

Gratulálunk!

a verseny honlapja

   

Az 51. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát Franciaország szervezte Párizsban. Rekord részvétel (80 ország és 309 versenyző) mellett Magyarország szokás szerint szép érmekkel tér haza a július 21. és 29. között tartott eseményről. Az eredmények: Kapdos Ádám (debreceni Fazekas Mihály Gimnázium) és Mészáros Bence (budapesti Szent István Gimnázium) ezüstérmes, Kozák András (Apáczai Gimnázium, 11. C) és Juhász Benedek (Apáczai Gimnázium 12.A) bronzérmes lett.

A nemzetek nem hivatalos rangsorában ez a tizenharmadik körüli helyezést jelent. A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte. A verseny során ismét a magyar csapat vezetőjét választották az nemzetközi intézőbizottság elnökének.

magyar honlap - hivatalos honlap - korábbi eredményeink - hír az ELTE Kémiai Intézetének honlapján

   
     

A 104-118-as elemek magyar neve

A Magyar Tudományos Akadémia a 104–118-as rendszámú elemek magyar nevére a magyar hangtani szabályok és a korábbi elnevezési gyakorlat figyelembevételével tett javaslatot.

új magyar nevek

     
     

16. Junior Természettudományi Olimpia (IJSO)

A Junior Természettudományi Olimpiát ebben az évben december 3-12. között Katar rendezi meg az ország fővárosában Doha-ban. A versenyfelkészítőre a 2004. január 1-én, illetve utána született olyan diákok jelentkezhetnek, akik valamilyen egyéni fizika- és/vagy kémiaversenyen (esetleg biológiaversenyen) az országos döntőbe jutottak. Jelentkezés, további részletek a verseny magyar honlapján.

az IJSO magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

     
     

Nemzetközi Kémiai Diákolimpiák

Pénteken fejeződött be az idei Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) utolsó felkészítő-válogatója az ELTE Kémiai Intézetében. Az idei csapatnak két diákunk is a tagja lesz: Juhász Benedek (12.a) és Kozák András (11.c).
Ez a válogató nem csak a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia, hanem az 54.
Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia (IMChO) válogatója is egyben. A jövő évi versenyen résztvevő magyar csapat apáczais tagjai: Almási Balázs (11.a), Kozák András (11.c), Simon Vivien (10.a), és a csapat végleges keretszámától függően Mészárik Márk (11.c).

Gratulálunk!

az IChO magyar oldala

az 51. IChO hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia magyar oldala

     

XI. "AKI Kíváncsi Kémikus" kutatótábor

2019. július 7-13. között tizenegyedik alkalommal fogadja a kutatni vágyó diákokat a Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete az „AKI Kíváncsi Kémikus” nyári kutatótáborban. A résztvevők egy héten keresztül dolgozhatnak különböző modern kutatási témákon az MTA Természettudományi Kutatóközpont laboratóriumaiban. A kémia és a biológia iránt érdeklődő 10. és 11. osztályos középiskolások pályamunkával jelentkezhetnek a táborba. További részletek a tábor honlapján olvashatók.

a tábor honlapja

     
kökél logo

Az idei tanév Kökél pontversenyein elért eredményeink:

K pontverseny (10. osztály):
1. helyezés: Soós Anita (10.a), 3. helyezés Kósa Zoltán (10.a)

H pontverseny:
1. helyezés: Kozák András (11.c), 2. helyezés: Simon Vivien (10.a)

Gratulálunk!

Kökél honlap

     

EUSO 2019.

2019. május 4-11. között rendezték Portugáliában Alamadában az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t), ahol mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett. Iskolánkat az idei versenyen Simon Vivien 10.a osztályos tanuló képviselte.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

a verseny hivatalos honlapja

a verseny magyar honlapja

korábbi eredményeink

     
     

53. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia

A periódusos rendszer nemzetközi évének alkalmából az idén Szentpéterváron rendezték meg április 21-28-án a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpiát.  A magyar csapat eredménye:
Mészáros Bence (Szent István Gimnázium) és Juhász Benedek (ELTE Apáczai Gimnázium) ezüstérmet, Veszprémi Zsombor (szegedi Radnóti M. Gimnázium) Fajszi Bulcsú (Fazekas M. Gimnázium), Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium) és Veres Tamás (gyöngyösi Berze Nagy J. Gimnázium) bronzérmet szerzett.

Gratulálunk!

Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia magyar oldala

   
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny 2018/19. végeredmény

A hétvégén Debrecenben rendezték az Irinyi János Kémiaverseny országos döntőjét, amelyen iskolánk három kategóriában képviseltette magát.
Az I.a kategóriában Sajósi Benedek (9.c) 15., az I.b kategóriában Bagu Bálint (9.a) a 2. , Vadász Roland (9.a) 9., Mihályi Gábor (9.a) 11. lett.
A II.b kategóriában Simon Vivien (10.a) az 1., Soós Anita (10.a) a 2. helyen végzett.
Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

     

2019. július 22–28. között nyolcadik alkalommal rendezik meg az Eötvös Természettudományos Tábort Budapesten az ELTE Természettudományi és Informatikai Kara, az Eötvös Collegium, valamint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közreműködésével.
Elsősorban 10–11. évfolyamosok  jelentkezését várják (ezen felül 9. évfolyamosok jelentkezését is elfogadják).
Jelentkezés és további információk a tábor honlapján érhetőek el.

a tábor honlapja

     

Kémia OKTV 2018/19. végeredmény

A kémia OKTV második (írásbeli) és a harmadik (gyakorlati) fordulójában elért eredmények alapján iskolánk tanulói az 1., 4., 6., 9., 14., két 20. illetve 30. helyezést szerezték meg.
Gratulálunk!

a 2019-es OKTV végeredmény

korábbi eredményeink

     

Kémiai Diákolimpia 2019.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően az idei Kémiai Diákolimpia válogatójára a jobb oldali linken keresztül kell jelentkezni.

Kérünk minden részt venni szándékozó diákot, hogy minél előbb jelentkezzen!

jelentkezés

tájékoztató

     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a 2018/19. tanévben meghirdetett Kökél versenyek  utolsó feladatsorai és a korábbi forduló megoldásai is. A negyedik forduló közeli beküldési határideje 2019. április 9.

Kökél 2019/2. szám

     

OTDK 2019.

A 2019. március 21-23-án rendezett XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (Kémiai és Vegyipari Szekció) Horváth Réka (12.a) "A metil-amin adszorpciojának vizsgálata amorf jég felületén a világűr körülményei között nagykanonikus Monte Carlo módszerrel" című munkájával első helyezést ért el.

hivatalos honlap

a pályamunka összefoglalója

Réka korábbi dolgozata a témában

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny budapesti fordulójának eredményei alapján 6 tanuló jutott tovább az országos döntőbe:
I.a kategória: Sajósi Benedek (9.c, 4. helyezés)
I.b kategória: Bagu Bálint (9.a, 1. helyezés), Mihályi Gábor (9.a, 2. helyezés)
Vadász Roland (9.a, 3. helyezés)
II. b kategória: Simon Vivien (10.a, 1. helyezés), Soós Anita (10.a, 2. helyezés)

Gratulálunk!

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

A kémia OKTV országos döntőjébe jutottak

A Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójában elért eredmények alapján iskolánkból kilencen érték el a döntőbe jutáshoz szükséges ponthatárt.

Gratulálunk!

a döntőbe továbbjutók

feladatsorok

korábbi eredményeink

     

EUSO 2019.

2019. május 4-11. között rendezik Portugáliában az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t). A magyarországi válogató eredménye alapján Simon Vivien 10.a osztályos tanuló a versenyre induló magyar csapat tagja lett.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a 2018/19. tanévben meghirdetett Kökél versenyek  harmadik feladatsorai és az első forduló megoldásai is. A harmadik forduló beküldési határideje 2019. március 11.

Kökél 2019/1. szám

     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

2019. január 24-én lezajlott az Irinyi János Kémiaverseny iskolai fordulója. 32 induló tanuló közül 28-an érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. Gratulálunk!

A verseny feladatai, megoldásai és az elért pontszámok a jobb oldali linkeken érhetők el.

az I. forduló végleges eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

     

A kémia OKTV II. fordulójába jutottak

A versenybizottság felüljavítása után az OKTV 2. fordulójába 15 tanuló jutott tovább. Gratulálunk!

a II. fordulóba jutottak

feladatsorok

   

 

Korábbi hírek, információk: 2014. - 2015. - 2016. - 2017. - 2018.

Elérhetőségünk:
III. emelet kémia megbeszélő

telefon: 267-0311/23 mellék
honlappal kapcsolatos e-mail cím:
sepeti{kukac}freemail.hu

kémia terem

 

kémia labor

Amennyiben mégsem szeretné, hogy neve/gyermeke neve a honlap bármelyik részen megjelenjen, indoklás nélkül és bármikor kérheti annak törlését!

A honlappal kapcsolatos problémákkal, kérésekkel, kérdésekkel kapcsolatban forduljon az oldal szerkesztőjéhez: Sebő Péter - sepeti{kukac}freemail.hu
A honlap teljes tartalma az alábbi Creative Commons licencfeltételek betartásával használható fel: Attribution Non-Commercial Share Alike (CC-BY-NC-SA)
Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!