Kémia

 

Üdvözöljük a kémia munkaközösség oldalán

 

 

Nyitólap

Tanárok

Felvételizőknek

Diákjainknak

Versenyek

Érettségi

Linkek

Képgaléria, videók

 

Hírek, információk - 2018.

 

Boldog ünnepeket kívánunk!

Honlapunk minden látogatójának
 kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

VII. "Az ember alkotta anyag - a XXI. század anyaga" konferencia

Az idei évben hetedik alkalommal rendezte meg a a Magyar Műanyagipari Szövetség polimerekkel kapcsolatos konferenciáját középiskolások számára. Ahogyan az eddigi alkalmak során mindig, most is részt vettünk az előadásokon, amelyeknek a témája az idei évben a műanyagok újrahasznosítása volt. Az előadások felvillantották, hogy a hazai műanyagipar milyen mértékben képes már ma is az újrahasznosítás kihívásaival szembenézni, milyen műszaki megoldások működnek és mik a jövőbeli tervek. A program zárásaként az MTA épületével kapcsolatos  érdekességekről is hallhattunk.

hír a polimerek.hu hunlapon

hír az MMSz honlapján

     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a 2018/19. tanévben meghirdetett Kökél versenyek második feladatsorai is. A második forduló közeli beküldési határideje 2019. január 14.

Kökél 2018/5. szám

     
 

Az ELTE Kémiai Intézetének szervezésében zajló „Alkímia Ma” következő előadását 2018. december 6-án csütörtökön Hargittai István a krisztallográfia és a molekulaszerkezet-kutatás nemzetközi hírű tudósa, Széchenyi-díjas egyetemi tanár,  az MTA rendes tagja tartja A vegyértékhéj-elektronpár taszítási (VSEPR) modell és emberi vonatkozásai címmel. E modell egyszerűsége és széles alkalmazhatósága egyaránt kivívta az elismerést és a kritikát. Érdemes nemcsak a modellt, de megalkotójának, Ronald Gillespie-nek (1924) a pályáját is megismerni, különös tekintettel az Oláh Györggyel való párhuzamokra és különbségekre: ez előadó mindkettőjükkel kapcsolatban állt, és Gillespie-vel könyve is megjelent a VSEPR modellről (1991 és 2012).

Az előadást az Alkímia Ma karácsonyi kísérleti bemutatója követi.

Az előadás 17:00 órakor kezdődik az ELTE Lágymányosi Campusán, az Északi épület 0.83-as számú Eötvös előadójában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A). A program ingyenesek és előzetes regisztráció nélkül látogatható. További részletek a honlapon.

 

Alkímia Ma honlap

   
     

A kémia OKTV I. fordulójának eredményei

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójában 20 induló közül 15-en érték el a továbbküldéshez szükséges ponthatárt. A dolgozatok végleges pontszáma és a továbbjutáshoz szükséges ponthatár a dolgozatok felüljavítása után alakul majd ki!

az első forduló eredményei

feladatsorok

korábbi eredményeink

     
   

természettudományi kategória
kémia feladatsor és megoldások,
kémia részeredmények

fizika feladatsor és megoldások,
matematika feladatsor és megoldások,
biológia kategória kémia feladatsor

a természettudományi kategória tájékoztatója
általános tájékoztató

videó egy korábbi évről

Irány az Apáczai! verseny 8. osztályosok számára

Nyolcadik osztályosok számára szervezett hagyományos versenyünk és a hozzá kapcsolódó bemutatkozó programjaink 2018. november 24-én szombaton 9-órától kezdődően kerülnek megrendezésre.
Minden kémia és más természettudományok iránt érdeklődő általános iskolást várunk a verseny természettudományi kategóriájára és az azt követő programokra is. Jelentkezni az iskola honlapján (jobb oldali link) keresztül lehet
2018. október 3. és november 15. között.

A legjobb helyezettek összesített végeredménye az
iskola honlapján olvasható.

   
     

Nyugdíjazták a mól nehézkes, régi definícióját!

A XXVI. Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia (CGPM) 2018. november 16-án az SI alapmértékegységek 4 új definícióját fogadta el, amelyek 2019. május 20-tól lesznek érvényesek. Az 1889-ben tartott I. CGPM fogadta el a kilogrammot a tömeg alapegységekén, a legfiatalabb SI alapegységet,  a mólt az 1971-es XIV. CGPM vezette be. A jövő évtől mindkét egység definíciója megváltozik, a kilogramm immár nem a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban, Sčvres-ben őrzött platina-iridium etelonhoz kötődik, hanem a Plank-állandóhoz kapcsolódó új definíciót kapott.

A mól új definíciója, a régi meghatározással szemben nem kapcsolódik sem a szénhez, sem a tömeghez, hanem definíciószerűen megadott számú részecskét jelöl. 1 mol ezentúl pontosan 6,022140076 × 1023 db részecskét jelent (ami az 1/mol-ban megadott Avogadro-állandó pontosan rögzített értéke). Természetesen ezzel az eddig használt kerekített értékek (pl. moláris tömegek) nem változnak meg, csak egy egyszerűbb, és könnyen alkalmazható definíció segíti a pontos használatot.

A kilogramm és a mól mellett új definíciót kapott még az amper és a kelvin is, így az SI mind a 7 alapegysége alapvető természeti állandókhoz kapcsolódik (bal oldali ábrán ezek az állandók szerepelnek a mértékegységek jelei alatt).

hír a IUPAC honlapján a mólról

hír a IUPAC honlapján a 4 új definícióról

a XXVI. CGPM honlapja


film a Youtube-on a nemzetközi mértékegységrendszer jelentőségéről

     
     

Diákok az Akadémián 2018.

November 18-án 25 diákunk vett részt a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MTA dísztermében tartott Diákok az Akadémián előadássorozaton. Az bemutatkozó fiatal kutatók az általuk végzett kutatások rövid ismertetése mellett a kutatói élet mindennapjait, kihívásait és örömeit is felvillantották. A előadások témájukban igen változatosak voltak, érintették a molekuláris paleogenetikát, az asztrofizikát, az anyagtudományt, napjaink zenéjét, és az elméleti biológiát egyaránt.

esemény az MTA honlapján

     
     

Megjelent a Magyar Tudomány novemberi száma

Az MTA folyóiratának novemberi száma tematikus összeállítással jelentkezik a homeopátiával kapcsolatban. Miként a szerkesztői bevezetőben olvasható: "Rendkívül érdekes cikksorozat áll a tisztelt olvasó előtt. Azt tanácsolom, az öt cikket egyvégtében olvassa el! Képet nyerhet nemcsak egy gondolat megszületéséről és életben maradásáról, hanem arról is, hogy a tudományos tételek, eredmények emberi, társadalmi befogadásában nem a gondolat igazságtartalma a domináns elem. ... A homeopátia, az emberi gondolkodás főnixmadara, megszívlelendő tanulságokat szolgáltat minderre. ... A kiváló tanulmányokban olvashatunk a homeopátia gondolatának fogantatásáról és eddigi történetéről, a cáfolatokkal dacoló életképességéről a gyógyszerészet általános történeti tapasztalatai tükrében (Dobson Szabolcs). Megismerhetjük a homeopátiás szerek alapanyagait, az alkalmazásra szánt termékek előállításának folyamatát (Csupor Dezső–Bozsó Marianna). Olvashatunk a soha nem igazolt hatásmechanizmusra vonatkozó fiziko-kémiai okfejtésről, a kétdimenziós infravörös spektroszkópiával végzett vizsgálatok negatív eredményéről (Pusztai László), az utóbbi időben végzett metaanalízisek leleplező következtetéseiről (Boldogkői Zsolt)."

Magyar Tudomány 2018/11.

     

Október 31.

Egy rövid videót (csak óvatosan a kipróbálással!) és a "Halloween-tök" kémiáról szóló oldalt ajánljuk figyelmetekbe.

 

zöld láng a tökben

tök kémia

   

Az őszi levelek színei

A mérsékelt övben a télhez közeledve látványos változáson mennek át a fák levelei. Az őszi csapadékmennyiségtől, a napsütés erősségétől, a hőmérséklet csökkenésének ütemétől és a növényfajtól függően sárgulnak, pirosodnak, barnulnak a levelek. A jelenség hátterében álló kémiai folyamatok lényege, hogy a klorofill bomlása miatt a zöld szín fokozatosan eltűnik és átadja a helyét a levelekben egyébként is ott lévő karotinoidoknak és flavonoidoknak. Az ősz közeledtével új vörös és sárga színanyagok is szintetizálódnak a levelekben.

az őszi levelek színei

     
     

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium szervezésében idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny. A verseny két online levelező fordulóból és az azokat követő döntőből áll. A jelentkezés feltételei és a levelező fordulók feladatsorai a verseny honlapján érhetőek el.
A jelentkezés és egyben az első forduló megoldásának határideje
november 5.

a verseny honlapja

tavalyi eredményeink

     
     

Nemzetközi Kémiai Torna 2019.

Már lehet jelentkezni III. Nemzetközi Kémiai Torna hazai válogatójára. Részletek a jobb oldali linkeken érhetők el.
 

Jelentkezési határidő november 14.

információk a Facebookon

információk

tavalyi eredményeink

   
     

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, ill. tudományos munka eredményével.
A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni. További részletek, feltételek a verseny honlapján.
Jelentkezési határidő: november 28.

a verseny honlapja

korábbi eredményeink

     
     

Herba Medica tanulmányi verseny

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézete az idén is meghirdette a Herba Medica Tanulmányi Versenyt. A tavalyi évhez hasonlóan a verseny két online fordulóból és egy szegedi országos döntőből áll. Az előző évi feladatsorok és a döntő forduló anyaga a verseny honlapján olvasható.
Regisztrációs határidő: október 31.

jelentkezés

a verseny honlapja

tavalyi feladatok

     
     

Kémiai Nobel-díj a fehérjebiokémiai kutatásokért

Október 3-án hirdették ki az idei kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit. A három díjazott tudós kutatásainak köszönhetően olyan eljárásokat használhatunk új fehérjék előállítására, amelyek az iparban és az orvoslásban sikeresen használhatók katalizátorként illetve gyógyszerként. Mindhárom kutató valamiképpen az evolúció által már használt mechanizmusokat alkalmazta a céloknak minél inkább megfelelő fehérjék előállítására: Frances H. Arnold hatékonyabb enzimek, George P. Smith és Sir Gregory P. Winter hatékonyabb antitestek előállítását lehetővé tevő kutatásaiért érdemelte ki a díjat.

hír a nobelprize.org honlapon

hír az Indexen

     
     

Az idei a tanévben is folytatódnak az ELTE Kémiai Intézetének középiskolások számára szervezett programjai!

Az „Alkímia Ma” előadásai csütörtök délutánonként 5 órától, általában minden második héten zajlanak. Az előadások egy-egy érdekes, aktuális téma tudományosan pontos, de közérthető áttekintéseit adják. A programot általában kísérleti bemutató is kíséri. Az első előadás október 11-én lesz.

Róka András tanár úr „Észbontó” című, kísérletekkel egybekötött előadásaival általában kéthetente péntek délutánonként 16 órától várja a közép- ill. általános iskolásokat. A programok elsősorban a kémia tananyag elmélyítését célozzák meg és feltárják a biológia és a fizika felé mutató kapcsolódási pontokat. Az első előadás október 19-én lesz.

Mindkét program ingyenes és előzetes regisztráció nélkül látogatható. Helyszín az ELTE lágymányosi épülete. További részletek a honlapokon.

Alkímia ma honlap

Észbontó honlap

Az Alkímia ma tervezett programja

     
     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a 2018/19. tanévben meghirdetett Kökél versenyek felhívásai és első feladatsorai is. Az első forduló közeli beküldési határideje november 14.

A "Mi lett belőled ifjú vegyész?" rovatban iskolánk korábbi tanulójával (aki azért mostanában is gyakran megfordul nálunk, pl. mint az IJSO csapat egyik felkészítője) Vörös Tamással készült interjú is olvasható.

Kökél 2018/4. szám

     
     

Kutatók Éjszakája 2018.

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén először két napon át, szeptember 28-án és 29-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A számos egyetemen és kutatóhelyen zajló programokról a Kutatók Éjszakája honlapon lehet részletesen tájékozódni. A programok egy része regisztrációhoz kötött a korlátozott létszám miatt, és a helyek általában nagyon hamar elfogynak.

A regisztráció szeptember 12-én éjfélkor indul!

az ELTE TTK programjai

az MTA TTK programjai

hivatalos honlap

   

Varga Ernő Kémiai Díj 2018.

Hagyományainknak megfelelően az évnyitón átadták a Varga Ernő Kémia Díjakat. Az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért és a Richter Gedeon Rt. által alapított díjat az előző tanév eredményei alapján kémiából leginkább kiemelkedő diákok kapják.
Az idei évben díjazottak:
Sajósi Benedek (8.c), Simon Vivien (9.a), Kozák András és Mészárik Márk (10.c), Almási Balázs és Robin Balázs (10.a), Horváth Réka és Juhász Benedek (11.a), Botlik Bence (12.a).

Gratulálunk!

A díjat iskolánk
 korábbi emblematikus
 kémiatanáráról
 
Varga Ernőről
 nevezték el.

Augusztus 20-25-én rendezték a moszkvai Lomonoszov Egyetemen a
II. Nemzetközi Kémiai Tornát.
 

 A versenyen induló két magyar csapat közül az egyik ezüst, a másik bronz érmet szerzett. Az ezüstérmes csapat 5 tagja közül hárman Apáczaisok voltak: Botlik Bence (12.a), Mészárik Márk (10.c) és Kozák András (10.c). Az egyéni eredmények alapján a verseny legjobbja Botlik Bence lett, Mészárik Márk pedig a második legjobb egyéni versenyzőnek bizonyult.

Gratulálunk!

a magyar csapat videoriportja a versenyrőla verseny honlapja

   

50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO)

A Csehországban és Szlovákiában rendezett 50. jubileumi Kémiai Diákolimpián a magyar csapat eredménye:
Sajgó Mátyás (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) aranyérem
Botlik Bence Béla (ELTE Apáczai Cs. J. Gimnázium, Budapest) ezüstérem
 Arany Eszter Sára (Lovassy László Gimnázium, Veszprém) bronzérem
Czakó Áron (Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza) bronzérem.

Gratulálunk!

magyar oldal - hivatalos honlap
korábbi eredményeink

     

TUDOK 2019.

A Kutató Diákok Mozgalma a 2018/19-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2019). A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2018-ban szerezte, vagy 2018 után szerzi meg. A TUDOK 2019 konferencián való indulás további feltételeiről www. kutdiak.hu oldalon lehet tájékozódni.

részletes felhívás

   
     

15. Junior Természettudományi Olimpia

A Junior Természettudományi Olimpiát ebben az évben december 2-11. között Botswana rendezi meg Gaborone-ban. A versenyfelkészítőre a 2003. január 1-én, illetve utána született olyan diákok jelentkezhetnek, akik valamilyen egyéni fizika- és/vagy kémiaversenyen (esetleg biológiaversenyen) az országos döntőbe jutottak. Jelentkezés, további részletek a verseny magyar honlapján.

az IJSO magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

     

Nemzetközi Kémiai Diákolimpiák

Pénteken fejeződött be az idei Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) utolsó felkészítő-válogatója az ELTE Kémiai Intézetében. Botlik Bence 12.a osztályos diákunk második helyen jutott a négy fős magyar csapatba. Az ötvenedik, jubileumi IChO-t az első versenyt rendező Csehszlovákia "jogutódja"-ként Csehország és Szlovákia közösen rendezi meg. A verseny július 19-én Pozsonyban kezdődik és július 29-én Prágában ér majd véget.
Ez a válogató nem csak a Kémiai Diákolimpia, hanem az 53.
Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia (IMChO) válogatója is egyben. A jövő évi szentpétervári versenyen a 6 fős magyar csapatnak két apáczais résztvevője is lesz. Juhász Benedek (11.a) első helyen, Kozák András (10.c) a harmadik helyen helyen jutott a csapatba.

Nemzetközi Kémiai Diákolimpia magyar oldala

Kémiai Diákolimpia hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia magyar oldala

   

XXIX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny

Május 25-27-én Egerben rendezték a Hevesy György Kémiaverseny országos  döntőjét. Iskolánkat a 7. osztályosak közül Kaltenecker Bence  (7.c),  8. osztályból Sajósi Benedek (8.c) és Normandy Tibor (8. osztályos kémia szakkör) képviselte. Tibor 3. helyezést, Benedek 5. helyezést ért el és emellett a legjobb gyakorlatért járó különdíjat is elnyerte.

Gratulálunk!

korábbi eredményeink

   
     
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

 A lapban a tanév zárásaként olvashatók a versenyek eredményei és az utolsó fordulók megoldásai is.
A Kökél feladatmegoldó K pontversenyében a Simon Vivien (9.a) 1. helyezést, a H pontversenyben Kozák András (10.c) 1., Botlik Bence (12.a) 3. helyezést ért el.

Gratulálunk!

Kökél 2018/3. szám

   
   

X. "AKI Kíváncsi Kémikus" kutatótábor 2018.

2018. július 1. és 7. között tizedik alkalommal fogadja a kutatni vágyó diákokat a Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézete az „AKI Kíváncsi Kémikus” nyári kutatótáborban. A résztvevők egy héten keresztül dolgozhatnak különböző modern kutatási témákon az MTA Természettudományi Kutatóközpont laboratóriumaiban. A kémia és biológia iránt érdeklődő 10. és 11. osztályos középiskolások pályamunkával jelentkezhetnek a táborba. További részletek a tábor honlapján olvashatók.

AKI Kíváncsi Kémikus” tábor  honlapja

   
     

16. EUSO

 

2018. április 28 - május 5. között Ljubljában rendezték az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t). Iskolánkból, az egyik magyar csapat tagjaként Kozák András (10. c) ezüstérmet szerzett.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

a verseny magyar honlapja

 
     

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont  Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete az idén is meghirdeti középiskolás diákok (9-11. osztály) számára az "MFA Nyári Iskola" nevű tudományos kutatótáborát Csillebércen 2018. június 25-29. között. Részletek a tábor honlapján.

A táborban való részvétel ingyenes, de a jelentkezés után a részvétel nem automatikus (hiszen sokkal többen jelentkeznek, mint ahány hely van a táborokban). A jelentkezőknek át kell tanulmányozniuk az felkínált tudományos témákat, és pályázati formában kell jelentkezni. A beküldött pályázatok alapján választják ki a résztvevőket. További részleteket a tábor honlapján olvashattok.

MFA Nyári Iskola

     
     

MTA Víznap – víztudományi „Street Science”

A Magyar Tudományos Akadémia és az MTA Ökológiai Kutatóközpont 2018. június 1-jén, pénteken nagyszabású tudományos programot szervez, amelynek központi témája a víz. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a víz életünkben betöltött alapvető szerepére, és játékos, interaktív foglalkozások keretében megismertesse az érdeklődőket – elsősorban a fiatalokat – a víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságaival, valamint társadalmi vonatkozásaival.
További részletek a program honlapján olvashatók.

a program honlapja

a program plakátja

     
     

52. Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Olimpia

Az 52. Mengyelejev Olimpiát április 22-29-én rendezték Fehéroroszország fővárosában Minszkben. A hét fős magyar csapat Apáczais tagjaként Botlik Bence (12.a) ezüstérmet, Juhász Benedek (11.a) bronzérmet  szerzett a versenyen.

Gratulálunk!

hír az Indexen

   
     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjének eredményei

Április 13-15-án Szegeden az 50. Irinyi János Kémiaverseny döntőjében iskolánk tanulói ismét szépen szerepeltek. Az I.b és II.b kategóriában is sikerült első helyezést elérni: Simon Vivien - 9.a (aki emellett legjobb feladatmegoldó különdíjat és Irinyi-díjat is kapott) és Robin Balázs - 10.a. Részletes eredmények a jobb oldali linken érhetők el.

Gratulálunk a döntő minden résztvevőjének!

eredmények

a döntő honlapja

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

   

Lezárulta a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (IChO) idei első válogatója.

Az OKTV és a Kökél feladatmegoldó versenye alapján az idén 8 Apáczais diák vett részt az első válogatón. Ezen Botlik Bence (12.a) 2. helyen, Juhász Benedek (11.a) a 3. helyen, Kozák András (10.a) a 9. helyen jutott be a május második felében szerveződő második szakaszba.

A többi nem végzős apáczaist (Horváth Réka és Zsiros Boldizsár 11.a, Almási Balázs és Robin Balázs 10.a, Mészárik Márk 10.c) is meghívták erre a válogatóra, hiszen nekik jövőre is lehetőségük lesz elindulni a versenyen.
Gratulálunk!

a verseny magyar honlapja

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

   

TUDOK 2018.

2018. április 6-7-én Kisvárdán rendezték a Kutató Diákok Szövetségének Tudományos Diákkörök XVIII. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK), ahol a Mikrobiológia, biokémia és kémia szekcióban a zsűri Horváth Réka (11.a) előadását értékelte a legjobbnak, így Réka a szekció nagydíjasa lett.

Réka előadásában saját kutatási eredményét mutatta be, amelyben számítógépes szimuláció segítségével modellezte a kémiai evolúció szempontjából is nagy fontosságú abiogén aminosavszintézis egy eddig még alaposan nem vizsgált részfolyamatát. Az előadás címe: A metil-amin adszorpciójának vizsgálata amorf jég felületén nagykanonikus Monte Carlo módszerrel.

Gratulálunk!

Kutató Diákok
Szövetségének honlapja

     

A Hevesy György Kárpát-Medencei Kémiaverseny budapesti (megyei) fordulójában a 7. osztályosak közül Kaltenecker Bence 10-11., Horváth Hunor 70-74. a 8. osztályból Sajósi Benedek 2-3., Németh Gergely 18-21. helyezést érte el. Az országos versenyre való továbbjutás ponthatára a dolgozatok felüljavítása után alakul ki.

Gratulálunk!

budapesti eredmények: 7.o. - 8.o.

feladatlapok

korábbi eredményeink

a verseny hivatalos honlapja

   

Kémia OKTV döntő és diákolimpia válogató

A kémia OKTV második (írásbeli) és a harmadik (gyakorlati) fordulójában elért eredmények alapján iskolánk tanulói az 1., két 6., 8., 9., 10., 13., 17., 18., 22 és 23. helyezést szerezték meg.

Az OKTV eredmények és a Kökél haladó feladatmegoldó versenye alapján 8 tanuló a Kémiai Diákolimpia válogatójára is meghívást kapott.

Minden helyezettnek gratulálunk! Külön gratulálunk a 10. osztályos indulóknak az eredményes szerepléshez!

a 2018-as OKTV végeredmény

korábbi eredményeink

   
     

Téged is érdekelnek a reáltudományok? Szeretettel várunk a VII. Eötvös Természettudományos Táborba! A Tábort 2018. július 23. és 29. között rendezi meg az ELTE Eötvös József Collegiuma, az ELTE Természettudományi és Informatikai Karai Budapesten. Mindazon diákok érdeklődésére számítunk, akikhez közel áll a matematika, az informatika, a fizika, a földrajz, a kémia vagy a biológia.
A tábor folyamán a diákok délelőttönként egy közös, majd egy kiscsoportos (a választott szekciónak megfelelő) előadáson vesznek részt. Ebéd után továbbra is szekciónkénti bontásban gyakorlati foglalkozások lesznek, melyeket többnyire az ELTE-n tartunk. A vacsorát követően ismerkedős-játékos foglalkozások közül lehet majd választani.

a tábor honlapja

     

Horváth Réka elsőszerzős cikke a Journal of Physical Chemistry-ben!

 A fizikai-kémia egyik neves szakfolyóiratában jelent meg Horváth Réka (11.a) elsőszerzős cikke "Adsorption of Methylamine on Amorphous Ice under Interstellar Conditions. A Grand Canonical Monte Carlo Simulation Study" címmel.
A cikkben modellezett folyamat a metil-amin amorf jégfelszínen történő adszorpciója (a világűr körülményei között), amely a  prebiológiai aminosavszintézis szempontjából is kiemelkedő jelentőségű lehetett. A cikk második szerzője is iskolánk egykori tanulója dr. Hantal Gyögy.
Az érdeklődők figyelmét felhívjuk arra is, hogy a jövő heti
Apáczai Napok keretében kedden Réka, szerdán Hantal György is előadásával is találkozhattok. Réka a cikkben is szereplő munkáról, Hantal György a kutatóélet kihívásairól és szépségeiről szól majd a hallgatósághoz.

Gratulálunk!

 cikk a folyóiratban

a cikk teljes szövege

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny budapesti fordulójából 9 tanuló jutott tovább az országos döntőbe.

Gratulálunk!

az II. forduló eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

   
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek negyedik feladatsorai és a korábbi fordulók feladatainak megoldásai is.
A harmadik forduló beküldési határideje 2018. április 3.

A K297. feladatban elírás történt, a 10,51 g Na-só helyesen 20,41 g Na-só. (A helyes szövegrész: "10,0 gramm fém-karbidból NaOH-dal 20,41 gramm szilárd nátriumsó keletkezik, ...")

A "Mi lett belőled, ifjú vegyész?" rovatban iskolánk korábbi diákjairól is olvashatunk!

Kökél 2018/2. szám

     

„Alkímia Ma”

A középiskolásoknak szervezett programsorozat következő két előadásában elektrokémiai áramforrásokról lesz szó.
Március 8-án Dr. Pajkossy Tamás (MTA TTK AKI) az elemek, akkumulátorok és tüzelőanyagcellák kémiájának alapjait, alkalmazásait, és az elektrokémiai áramforrások történetét mutatja be.

Az ezt követő előadáson, április 5-én,
Dr. Berkes Balázs Barnabás (Helmholtz Intézet, Nünberg) korunk legnépszerűbb áramforrásairól, a lítiumion-akkumulátorokról beszél, és néhány új kutatási eredményt is bemutat majd.

Az előadások 17:00 órakor kezdődnek az ELTE Lágymányosi Campusán, az északi épület 0.83-as számú Eötvös előadójában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A). A programok ingyenesek és előzetes regisztráció nélkül látogathatók. További részletek a honlapon. Néhány korábbi előadás a YouTube-on is megnézhető.

Alkímia Ma honlap
 

Alkímia Ma a YouTube-on

     

Február 23-24-én rendezték az Oláh György Kémiaverseny országos döntőjét, ahol az I. kategóriában Mészárik Márk (10.c) 1., Kozák András (10.c) az 3., a II. kategóriában Dobolyi Zsófia (11.c) 8. és a IV. kategóriában Robin Balázs (10.a) 5. helyezést ért el.

Gratulálunk!

a verseny honlapja

     
BOLYAI
VERSENY

Bolyai Természettudományi Csapatverseny

A verseny körzeti fordulóján elért eredménye alapján a 7.d osztályosok csapata 3., a 8.c osztályosok csapatai 1., 3. és 6. helyezést értek el.
A 8.c osztályosok 1. helyezet
t csapat ezzel az eredményével bejutott az országos döntőbe, ahol 5. helyezést ért el. Csapattagok: Búcsú Ákos, Németh Gergely, Sajósi Benedek, Saracco Lucio

Gratulálunk!

a helyezett csapatok

 a verseny hivatalos honlapja

     
     

„Alkímia Ma”

A középiskolásoknak szervezett programsorozat következő előadásában Dr. Bánóczi Zoltán egyetemi adjunktus, az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának munkatársa tart előadást Peptidek mint trójai falovak címmel. Ebben
Az előadásban olyan különleges peptidekről lesz szó, amelyek a sejtmembrán anyagmozgást meggátló funkcióit kijátszva képesek bizonyos (pl. gyógyszer) molekulák célzott sejtbejuttatására. Az előadást követően Dr. Róka András mutat be kísérleteket.

Az előadás 2018. február 22-én csütörtökön, 17:00 órakor kezdődik az ELTE Lágymányosi Campusán, az északi épület 0.83-as számú Eötvös előadójában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A). A program ingyenes és előzetes regisztráció nélkül látogatható. További részletek a honlapon.

Alkímia Ma honlap

     

Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny

Az verseny iskolai fordulójában induló 47 tanuló közül 37-en érték el a legalább 40 pontot (ami a dolgozatok továbbküldési ponthatára). A budapesti fordulóba 19 tanuló jutott tovább.

Gratulálunk!

az I. forduló eredményei

feladatlapok és megoldások

a verseny hivatalos honlapja

budapesti eredmények

     

A kémia OKTV országos döntőjébe jutottak

A Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójában az iskolánkból 15 induló közül 10-en érték el a döntőbe jutáshoz szükséges ponthatárt.

Gratulálunk!

a döntőbe továbbjutók

feladatsorok

korábbi eredményeink

     
   

Dürer Verseny

A hétvégén (február 9-11-én) a miskolci Földes Ferenc Gimnázium adott otthont a Dürer Verseny országos döntőjének. A versenyen a K+ kategóriában (kémia olyan versenyzővel akinek már volt országos eredménye) Kozák András 10. c osztályos tanulónk nem apáczais csapattársaival a 2. helyen végzett. A csapat tagja volt még: Al-Hag Johanna Iman (Földes F. Gimnázium, Miskolc), Fajszi Bulcsú (Fazekas M. Gimnázium, Bp.).

Gratulálunk!

a verseny honlapja

   

TUDOK 2018.

2018. február 2-3-án Egerben a Kutató Diákok Szövetsége által rendezett XVIII. TUDOK Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencián
Horváth Réka (11.a) 1. helyezést ért el.

Réka előadásában saját kutatási eredményét mutatta be, amelyben számítógépes szimuláció segítségével modellezte a kémiai evolúció szempontjából is nagy fontosságú abiogén aminosavszintézis egy eddig még alaposan nem vizsgált részfolyamatát. Az előadás címe: A metil-amin adszorpciójának vizsgálata amorf jég felületén nagykanonikus Monte Carlo módszerrel.

Kutató Diákok
Szövetségének honlapja

   
   

HÁLÓZATOK

Betekintés a hálózatok világába.
Beszélgetéssel egybekötött előadássorozat, középiskolásoktól az egyetemi
tanárokig mindenkinek! Az előadássorozat szervezője és egyik előadója iskolánk volt tanulója Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató.

Részletek, jelentkezés a jobb oldali linken.

jelentkezés, részletek

Csermely Péter akadémiai székfoglaló előadása

   
kökél logo

Megjelent a Középiskolai Kémiai Lapok legújabb száma.

A lapban olvashatók a tanévben meghirdetett Kökél versenyek harmadik feladatsorai és a korábbi fordulók feladatainak megoldásai is.
A harmadik forduló beküldési határideje 2018. február 26.

Kökél 2018/1. szám

     
   

EUSO 2018.

2018. április 28 - május 5. között Ljubljában rendezik az Európai Unió Természettudományi Olimpiáját (az EUSO-t). A hét végén Szegeden rendezett magyarországi kémia válogató eredménye alapján Kozák András 10. c osztályos tanuló a versenyre induló 6 fős magyar csapat tagja lett.

Gratulálunk!

a verseny hivatalos honlapja

korábbi eredményeink

   

Nyílt nap az ELTE TTK-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara az idei évben is megrendezi már hagyományosnak számító Nyílt Napját 2018. január 28-án.
A felvételi eljárásról, a Természettudományi Kar oktatási-kutatási tevékenységéről szóló előadások mellett, a látogatók negismerkedhetnek a Kar mindennapi életével, munkájával is. A rendezvény ideje alatt diákok az alapszakok standjainál
tájékozódhatnak az őket érdeklő szakokról, tehetik fel kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak.
A részletes program a jobb oldalon elérhető programfüzetben található.

A természettudományok iránt érdeklődő végzős diákjainknak ajánljuk, hogy látogassanak el a programokra!

a nyílt nap
részletes programja

videók:
Miért legyek ...
          ... kémikus
          ... biológus
        ... fizikus

     

MKE hírlevél

Megjelent az Magyar Kémikusok Egyesületének e havi hírlevele, amely az jobb oldali linken érhető el.

MKE hírlevél 2018/1.

     

 

Korábbi hírek, információk: 2014. - 2015. - 2016. - 2017.

 

Elérhetőségünk:
III. emelet kémia megbeszélő

telefon: 267-0311/23 mellék
honlappal kapcsolatos e-mail cím:
sepeti{kukac}freemail.hu

kémia terem

 

kémia labor

Amennyiben mégsem szeretné, hogy neve/gyermeke neve a honlap bármelyik részen megjelenjen, indoklás nélkül és bármikor kérheti annak törlését!

A honlappal kapcsolatos problémákkal, kérésekkel, kérdésekkel kapcsolatban forduljon az oldal szerkesztőjéhez: Sebő Péter - sepeti{kukac}freemail.hu
A honlap teljes tartalma az alábbi Creative Commons licencfeltételek betartásával használható fel: Attribution Non-Commercial Share Alike (CC-BY-NC-SA)
Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább!